Da Lean Construction-DK og Boligfonden Kuben for nylig uddelte Procesprisen for 11. gang, gik prisen til NCC og Nyt Hospital Nordsjælland i skarp konkurrence med Dansk Håndværks procesværktøj Kort & Godt og Gladsaxe Kommunes arbejde med mere bæredygtigt byggeri på daginstitutionen Svanen.
Valget af NCC og Nyt Nordsjællands Hospital kan virke overraskende. Hvordan kan vi give en pris, der hylder de gode processer til et byggeprojekt, som har været kendt for konfliktfyldt samarbejde og forsinkelser?
Men for os i juryen var der ikke tvivl om, at byggeriet på Nyt Hospital Nordsjælland skulle have Procesprisen for at vende konflikt til frugtbart samarbejde.
Det er lykkedes samarbejdspartnerne på projektet at introducere en helt ny form for samarbejde efter en længere periode med konflikter og tovtrækkeri. Det nye samarbejde betyder, at bygherren kan tage byggeriet i anvendelse et år før planlagt i den oprindelige tidsplan til glæde for både bygherre, entreprenør og samfundet som helhed.
Dialog og strukturer
Så hvordan er det lykkedes at skabe en ny form for samarbejde efter lang tid med mistillid? Nøglen er dialog, empati og så en helt ny måde at strukturere arbejdet på. Da først entreprenør og bygherre satte sig for at stoppe konflikten og etablere et meningsfyldt samarbejde, blev det muligt at italesætte de mange forskellige positioner og problemer på projektet.
Entreprenøren var for sin part hæmmet af store dagbøder på flere hundrede tusinde kroner, hvis der kom forsinkelser. Dagbøderne fik dem til at fokusere på bestemte milepæle.
Fra bygherrens perspektiv var det disponeringen af byggesagen, som ikke var hensigtsmæssig. Bestemte afsnit af hospitalet skulle gerne stå klar tidligt i processen, da de ville tage lang tid at indrette og gøre klar til drift.
Vendte supertankeren
Løsningen blev at gentænke hele planlægningen og byggeprocessen, så de kritiske dele af sygehuset stod klar først, mens entreprenøren slap for de mange dagbøder.
Kompleksiteten i at vende projektet om var enorm, og det er en fantastisk bedrift, at det lykkedes de to tidligere kombattanter at finde sammen og få vendt supertankeren.
Processen omkring Nyt Nordsjællands Hospital illustrerer, hvad der er på spil, når et nyt byggeprojekt begynder, og nye samarbejdskonstellationer skal etableres.
Aktørerne kommer med hver deres udgangspunkt, har forskellige forretningsmodeller og interesser i projektet. Det kan synes uoverkommeligt at skabe grobund for et fælles samarbejde med så mange forskellige interesser i spil.
Men det er en bunden opgave, som branchen skal løse. For når vi skaber gode processer, får vi et bedre byggeri. Byggesagerne bliver billigere, medarbejderne får større arbejdsglæde og ressourcespildet mindskes, når vi får strømlinet processerne.
Gevinsterne er til at tage og føle på.
Samarbejde er en bunden opgave
Og det er ikke altid så svært, som man vil gøre det til. Det handler om at etablere et godt samarbejde fra dag ét. Brug hellere lidt ekstra tid i starten til at få afklaret projektet, etableret processerne og skabt de gode relationer, der skal bære jer igennem, når det bliver svært.
For et byggeprojekt er lige som et parforhold. Nogle gange skal man give lidt for at få noget igen lidt senere.
Det handler om at være nysgerrig på de andres arbejdsbetingelser og få skabt tillid.
Så drop skyttegravene og start parterapien. Det er den eneste vej frem.