Kommunerne skal til at efterse måden, de opgør deres byggesagsgebyrer på. Det er betinget af en afgørelse fra Byggeklageenheden, som dikterer, at Hørsholm Kommunes praksis på området er i strid med loven.
Her har man indtil for nylig taget for hver påbegyndte halve time. Men det er altså forbudt. I afgørelsen slås det fast, at det ikke er en mulighed for kommunen at fakturere borgeren med løbende halve timer. Kommunen er forpligtet til at fakturere for det reelle tidsforbrug ned til sidste minut – hvilket også kommer til at gælde for alle andre kommuner i landet.
Hørsholms tidsregistreringsmodel følger Kommunalteknisk Chefforenings anbefalinger fra 2014. Derfor har Hørsholm Kommune også orienteret Kommunernes Landsforening, så andre kommuner får kendskab til afgørelsen i Byggeklageenheden.
Vi gør det rigtigt
Det har ikke været muligt for Dagens Byggeri at finde ud af, hvor mange kommuner, som kommer til at blive påvirket af ændringerne. Kommunernes Landsforening har nemlig ikke tjek på hvilke kommuner, som opgør byggesagsgebyr efter den nu forladte praksis.
Og hverken Aalborg, Odense, Aarhus, Rødovre, Allerød, Kolding eller Esbjerg Kommuner opgør efter samme praksis som Hørsholm. Her opgør langt de fleste efter såkaldt medgået tid – og i skriftlige svar til Dagens Byggeri lyder det samstemmende, at ingen af kommunerne forventer, den nye praksis kommer til at påvirke måden, de håndterer byggesager på.
Hos DI Dansk Byggeri hilser underdirektør Torben Liborius ændringerne velkommen. Der må naturligvis gerne være et byggesagsgebyr, lyder meldingen, men der skal være en sammenhæng mellem prisen og den værdi, som kommunens arbejde tilfører projektet.
– Det er ikke ligegyldigt, om man som bygherre bliver afkrævet mere tid end påkrævet. Men når det er sagt, ser vi hellere en dialogbaseret udvikling end en retssags-baseret én, siger han til Dagens Byggeri og uddyber:
– Byggesagsgebyret skal sikre, at vi får et godt byggeri – et byggeri, der passer til omgivelserne og tager højde for lokalplanerne. Og i den forbindelse ser vi helst, at kommunernes byggesagsbehandling ikke bliver en pengemaskine, men i stedet går i nul.
Hørsholm skal betale penge tilbage
På baggrund af afgørelsen i den ene sag har Hørsholm Kommune fået udarbejdet en juridisk vurdering, af, hvordan tidsregistreringer, der er foretaget siden 2015, skal håndteres, så der kan rettes op på den forkerte opgørelsesmetode. I kroner og øre vurderer Hørsholm Kommune indtil videre, at kommunen kan have opkrævet omkring tre millioner kroner for meget. Det nøjagtige beløb er ved at blive opgjort.
– Afgørelsen overrasker os, da vores måde at registrere tid på sker ud fra en model, som mange andre kommuner anvender. Men vi har selvfølgelig ændret praksis med det samme, siger direktør for By og Erhverv, Ole Stilling i en pressemeddelelse.
– Nu afventer vi en politisk beslutning om, hvordan kommunen bedst retter op over for alle andre borgere, som har fået deres byggesag behandlet siden 2015.
I 2019 koster det 963 kroner pr. time at få sin byggesag behandlet i Hørsholm Kommune. Siden afgørelsen i januar har Hørsholm Kommune faktureret pr. minut.