Dødt løb mellem mangel på opgaver og mangel på arbejdskraft

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

I Dansk Byggeri er der flere gange blevet gættet på, hvornår Danmarks Statistiks konjunkturindikator går fra minus til plus. Og selvom det går bedre og bedre, er der endnu et stykke vej til det positive felt.

Bygge- og anlægsbranchen har i øjeblikket de mest positive fremtidsforventninger siden finanskrisen ramte os i 2008. Men formelt set har Danmarks Statistiks konjunkturindikator for byggeri og anlæg endnu ikke bevæget sig op i det positive felt.

Forventningen var, at det ville ske i 2016, men mon ikke det trods alt kommer til at ske i løbet af i år i stedet for.

Optimismen i bygge- og anlægsbranchen skyldes især tre forhold. Der er godt gang i nybyggeriet af boliger, og også markedet for de eksisterende boliger er i bedring, hvilket kaster flere renoveringsopgaver af sig. Endelig ligger det offentlige byggeri forholdsvis højt ovenpå en solid bund af hospitalsbyggerier.

Øverst på listen

Som en naturlig konsekvens af de bedre tider i byggeri og anlæg – med godt 18.000 flere beskæftigede lønmodtagere siden 2013 – er mangel på arbejdskraft rykket øverst på listen over udfordringer. Og ifølge Danmarks Statistiks nye publikation er det en udbredt udfordring i flere EU-lande, men især i Sverige hvor over 50 procent af byggevirksomhederne angiver mangel på arbejdskraft som produktionsbegrænsning.

I marts 2017 er det virksomheder, svarende til 20 procent af byggebeskæftigelsen, som mangler kvalificeret arbejdskraft, mens 21 procent omvendt mangler arbejdsopgaver. Men det gør naturligvis ikke den danske udfordring med at skaffe kvalificeret arbejdskraft mindre, at halvdelen af virksomhederne i vores naboland Sverige angiveligt også mangler arbejdskraft. På nogle specialiserede områder konkurrerer vi om at tiltrække den samme arbejdskraft. Man skal dog nok trods alt ikke overdrive betydningen heraf.

Relateret indhold