Jeg fornemmer et tiltrængt friskt pust i bygge- og anlægsbranchen, hvor samfundstemaer som digitalisering og bæredygtighed fylder meget. Man kan vist roligt sige, at branchen har haltet bagefter udviklingen i resten af samfundet, men i 2018 er temaerne – og ikke mindst løsningerne på vores udfordringer – for alvor kommet på bordet.
Politisk har vi set tiltag til, hvordan krav om udnyttelse af genbrugsmaterialer fremadrettet skal tænkes ind i offentlige byggerier, således at entreprenører, der agerer bæredygtig, får fordel ved offentlige licitationer. Det, mener jeg, er et vigtigt og nødvendigt signal at sende til hele branchen, så vi i fællesskab kan være med til at løse de klimamæssige udfordringer, som vi står over for.
I Züblin vil vi gerne være med til at sikre bæredygtighed inden for byggeri, og eksempelvis udfører vi netop nu Sydhavn Genbrugscenter, hvor vi er med et at skubbe til grænserne for brugen af genbrugsbeton. Her bruger vi 2.500 tons genbrugsmaterialer, hvilket betyder, at der er 40 procent genbrugsmaterialer i betonen, og til og med støber vi i aggressiv miljøklasse, hvilket ikke tidligere er set i Danmark. Det kan lade sig gøre, fordi alle parter på projektet har viljen til at bygge bæredygtigt.
5D kalkulationer
Også i forhold til digitalisering er der sket meget i 2018. Vi har eksempelvis indgået to totalentreprisekontrakter med Carlsberg Byen om opførelsen af højhuse til en værdi af mere end 1,2 milliarder kroner. Her rangerer 3D-modellerne for første gang over 2D-modellerne, hvilket betyder, at vi for alvor kan få skabt fuld værdi af vores BIM.5D værktøjer.
Det er ingen nyhed at bruge 3D-modeller til at koordinere design og tjekke bygbarhed, og 4D-simulering af tidsplanen har vi også arbejdet med i flere år. Men som noget nyt laver vi nu også vores 5D-kalkulationer på baggrund af de digitale modeller. Sammen med droneskanninger, samarbejdsplatforme og digitaliserede processer er vi for alvor kommet i gang med digitaliseringen i Züblin. Her ligger der et enormt potentiale, som mange andre brancher allerede udnytter – tænk bare på virksomheder som Google, Amazon og Momondo, der har revolutioneret brugen af big data. De digitale værktøjer findes allerede, men det er først nu, at de for alvor gør sit indtog i bygge- og anlægsbranchen.
Bedre til samarbejde
En anden tendens, som vi har set i 2018, og som vi også fremadrettet vil arbejde målrettet for i Züblin, er tidlig involvering og samarbejde i et todelt kontraktforløb opdelt i planlægning og udførelse.
I Züblin kalder vi det teamconcept, og vi baserer alle vores store byggeprojekter på denne model. I bund og grund handler det om, at vi skal blive bedre til at samarbejde på tværs af faggrupper og interesser. På bygge- og anlægsprojekter ligger alle parter inde med en stor viden om netop deres felt, og vi skal udnytte denne fælles viden til at optimere vores byggeprocesser til fordel for alle parter. Også her spiller digitalisering en vigtig rolle – eksempelvis når vi deler information på fælles cloudbaserede samarbejdsplatforme, og derfor altid arbejder efter de samme opdaterede planer.
Vi ved at overskudsgraden traditionelt set er lav i hele branchen, og derfor er der et stærkt incitament til at forbedre vores processer, udnytte de digitale værktøjer og styrke det tværfaglige og bæredygtige samarbejde. I Züblin ser vi frem til den videre udvikling i 2019.