DF sætter social dumping på valgkampens dagsorden

Dansk Folkeparti vil indføre kædeansvar over for danske firmaer, der tjener tykt på social dumping.
Dansk Folkeparti vil gerne gøre social dumping til et tema i den kommende valgkamp. Foto: Colourbox.
Dansk Folkeparti vil gerne gøre social dumping til et tema i den kommende valgkamp. Foto: Colourbox.

Kampen mod social dumping bliver en del af den kommende valgkamp. I hvert fald hvis det står til Dansk Folkeparti, der i store annoncer på nettet sender budskabet:

– Nej til østeuropæisk løntrykkeri – 100.000 østarbejdere i Danmark, mens danskerne går arbejdsløse…

Morten Messerschmidt, der er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, siger til Dagens Byggeri, at han håber, at EU kommer til at spille en rolle i valgkampen.

– Men kampagnen er først og fremmest et ønske om at sætte fokus på de problemer, der er med østeuropæisk arbejdskraft i relation til det danske arbejdsmarked og de ting, vi kan gøre bedre både på Christiansborg og i Bruxelles.

Fupfirmaer forsvinder

Morten Messerschmidt slår fast, at han ikke har problemer med, at folk søger arbejde på tværs af grænserne, men at mange østeuropæere tager job fra danskere ved løntrykkeri.

– Det er overenskomster, der ikke bliver overholdt, og fupfirmaer, der bare forsvinder. Vi har set det med et tryk på de sociale ydelser. Man skal ikke bare kunne komme og få udbetalt sociale ydelser fra dag et og derfor ikke lægge så meget vægt på, hvad man får i løn. Og hvad angår fupfirmaer bør der indføres kædeansvar, så man har mulighed for at komme efter dem, der har udnyttet systemet og tjent penge på virksomheder, der bare er forsvundet ud i det blå. Desuden bør man sikre overholdelse af overenskomster og lokalaftaler, så danske arbejdstagere har en reel mulighed for at konkurrere, fortsætter Morten Messerschmidt, der understreger, at lønnen – op eller ned – er noget, arbejdsmarkedets parter tager sig af.

– Det skal ikke påvirkes ved løntrykkeri, siger han.

Danmark et slaraffenland

Han erkender, at en række østeuropæiske lande ikke anerkender problemerne med social dumping.

– De ser det bare som et stort slaraffenland, der skal indtages. Der er en øst-vest-konflikt, som jeg dagligt oplever i EU-Parlamentet. Derfor er det ekstra nødvendigt, at den danske regering tager det her alvorligt og indgår alliancer med de andre lande, som også har problemer. Det er eksempelvis Storbritannien, Tyskland og Holland. Der er alt for meget passivitet i forhold til, at mange danskere går arbejdsløse, fordi østeuropæerne tager de forskellige job, slutter Morten Messerschmidt.

Relateret indhold