Det lysner for byggeaktiviteten i 2016 og 2017

Chefkonsulent Flemming Løkke Petersen, DI Byg.
Chefkonsulent Flemming Løkke Petersen, DI Byg.

Det private forbrug, investeringerne og industrieksporten til Norge og USA viste tilbagegang i 2. kvartal 2015. Udviklingen levede dermed ikke op til forventningerne, og det er vanskeligt præcist at pege på årsager til den sløje udvikling.

Det er derfor også forventningen, at opsvinget hurtigt vil komme i gang igen, da de fundamentale forhold for fremgang er uændrede. Det være sig lave renter, stigende boligpriser og positive forbrugerforventninger – om end forbrugerforventningerne i Danmark for september 2015 faldt for femte måned i træk.

Det tegner positivt

Ifølge DI’s hovedprognose vil væksten i BNP blive på 1,5 procent i 2015 stigende til 2,0 procent i både 2016 og 2017. Ser man på investeringerne indenfor bygge og anlæg forventes de at falde med 1,3 procent i år og stige med 3,7 og 3,2 procent i 2016 og 2017.

Dermed ses aktiviteten indenfor bygge og anlæg at stige mere end BNP i de kommende to år. Når aktiviteten i bygge og anlæg ikke kan følge med væksten i BNP i 2015 skyldes det to forhold. Dels at udgangspunktet for bygge og anlægs aktiviteten i 2014 var positivt påvirket af en ekstraordinær aktivitet som følge af de to efterårsstorme. Dels at der er sket en forskydning i aktivitetsniveauet fra 1. kvartal 2015 til 4. kvartal 2014. Det ændrer dog ikke ved, at det overordnede billede for byggeriets aktivitetsniveau tegner positivt de kommende år.

I den kommende uge vil DI Byg offentliggøre sin nye Byggeprognose, hvor du kan læse mere om forventningerne til byggeriets aktivitetsniveau de næste to år for delsegmenterne bolig, erhverv og anlæg.

Relateret indhold