Den grønne indsats skal ske i byggeriet

I 2030 er 90 pct. af elektriciteten og fjernvarmen i Danmark produceret af vedvarende energikilder. Derfor er det centralt i energiforliget for 2020 at justere kursen mod udnyttelse af den grønne energi.
Det er centralt i energiforliget for 2020 at justere kursen mod udnyttelse af den grønne energi .Foto: Colourbox.
Det er centralt i energiforliget for 2020 at justere kursen mod udnyttelse af den grønne energi .Foto: Colourbox.

Det forhenværende energiforlig foreskrev, at fremtidens el og varmeforsyning skulle baseres på grønne energikilder. I og med at Dansk Energi på Energiens Topmøde 2015 kunne påpege, at Danmark i 2030 vil producere 90 pct. varme og el fra vedvarende energi, må målet siges at være indfriet.

Dog skal energiforbruget i Danmark forsat elektrificeres, mener Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi, og udtaler til Dansk Energis nyhedsbrev:

Vores status viser, at vi tager et tigerspring, når det kommer til grøn el og varme.

Direktør Lars Aagaard Dansk Energi

– Vores status viser, at vi tager et tigerspring, når det kommer til grøn el og varme. Vi skal forsat bygge ud med vedvarende energi, men i et andet tempo. Det næste tigerspring skal tages på vores energiforbrug, som i langt højere grad skal omfavne elektrificering.

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, bifalder sig opfordringen om en ny strategi for den grønne omstilling og siger i forbindelse med Energiens Topmøde 2015:

– Vi vil gerne have et strategiskifte i dansk energipolitik. Vi vil gerne have, at man kigger benhårdt på, hvordan vi får samfundsøkonomisk mest gavn af den energi, der bliver produceret i Danmark. Det betyder, at fokus ikke alene skal være på denne hurtige omstilling til vedvarende energi, men være på hvordan de forskellige energikilder kan spille sammen og understøtte hinanden.

Støtte til varmepumper

En måde, hvorpå den stigende andel elektricitet udnyttes i byggeriet, sker ved brug af varmepumper til opvarmning. For at accelerere omstillingen til varmepumper, foreslår Dansk Energi et anlægstilskud på 30 pct. af anlægsinvesteringen i en stor varmepumpe for et decentralt kraftvarmeværk.

I alt vurderes det samlede tilskud, som vil accelerere omstillingen til varmepumper, af Dansk Energi at være mellem 200 og 400 mio. over fem år.

Relateret indhold