Den danske model på metrocityringen

Metroselskabet er i løbende dialog med fagforeninger og arbejdsgiverforeninger om løn- og ansættelsesforhold på Cityringen.
Metroselskabet søger altid at understøtte den danske model på metrobyggeriet. Arkivfoto: Metroselskabet/Pelle Rink.
Metroselskabet søger altid at understøtte den danske model på metrobyggeriet. Arkivfoto: Metroselskabet/Pelle Rink.

Ifølge Metroselskabet er der i alle kontrakter stillet krav om, at arbejdet skal udføres på løn- og arbejdsvilkår svarende til det lokale niveau.

I praksis udmøntes dette af entreprenørerne ved, at de ansatte på Cityringsprojektet er omfattet af dansk overenskomst i kraft af deres arbejdsgiveres medlemskab af en dansk arbejdsgiverorganisation (Dansk Byggeri, Tekniq mv.).

Parterne bidrager til et godt og konstruktivt samarbejde om at få løst de problemer med løn- og arbejdsvilkår, som uundgåeligt vil opstå undervejs på et projekt af metroens størrelse.

Hans Chr. Schmidt Transport- og bygningsminister

Det fremgår af et svar fra transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt til Folketingets Transportudvalg.

Han slår samtidig fast, at sager om eventuelle brud på overenskomsten føres i det fagretlige system:

– Metroselskabet er bekendt med, at der – ligesom i branchen i øvrigt – har været en række faglige sager, og at der føres faglige sager, hvor der har været brud på dansk overenskomst i forhold til blandt andet overarbejdsbetaling, skriver ministeren.

Konstruktivt samarbejde

Han oplyser videre, at Metroselskabet er i løbende dialog med fagforeninger og arbejdsgiverforeninger om løn- og ansættelsesforhold på Cityringen:

– Parterne bidrager til et godt og konstruktivt samarbejde om at få løst de problemer med løn- og arbejdsvilkår, som uundgåeligt vil opstå undervejs på et projekt af metroens størrelse. Metroselskabet har – for at understøtte den danske arbejdsmarkedsmodel – udarbejdet en pjece til alle medarbejderne på byggepladserne – ‘Kend dine rettigheder’, der beskriver de rettigheder, arbejderne har og er udgivet på syv forskellige sprog. Metroselskabet har ligeledes udarbejdet en manual til de udenlandske virksomheder, der blandt andet har et kapitel om danske overenskomstforhold. Manualen ‘Manual til virksomheder på byggeriet af metro og letbane i hovedstaden’ er udgivet på fire sprog, fortsætter Hans Chr. Schmidt.

Endnu en undersøgelse

Samtidigt søger Metroselskabet at understøtte den danske models virke på metrobyggeriet ved at have opstillet skurvogne på nogle af byggepladserne, som fagforeningerne og arbejdsgiverorganisationerne kan bruge til at mødes med byggearbejderne eller virksomhederne.

Dertil kommer informationstavler på samtlige byggepladser til brug for fagforeningerne og arbejdsgiverorganisationerne:

– Selskabet har i øvrigt gennemført en kontrolundersøgelse af ni underentreprenørers overholdelse af kontraktkravene. Undersøgelsen blev foretaget af et statsautoriteret revisionsfirma, Deloitte, og undersøgelsen omfattede virksomheder med i alt cirka 100 personer ansat på metrobyggeriet. Selskabet er ved at gennemføre endnu en kontrolundersøgelse, slutter Hans Chr. Schmidt.

Relateret indhold