Varmen fosser ikke længere ud af de danske boliger, som den gjorde for bare 40 år siden. Boliger, som bliver bygget i dag, bruger over ni gange mindre energi, end boliger der er opført før 1961, hvor man for første gang for alvor satte krav til boligers energiforbrug, viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse 2015. Et enfamiliehus som er opført efter bygningsreglementet i 1961 bruger 346 kwh/m2, mens et tilsvarende hus opført i 2015 efter bygningsklasse 2015 kun bruger 36 kwh pr. kvadratmeter.
Danskernes boliger har virkelig rykket sig i en positiv retning på det her område, så vi i langt mindre grad end tidligere fyrer for gråspurvene, og Danmark har opnået en international position som foregangsland for energieffektive hjem.
Nye lovkrav på vej
Det store fald i energiforbruget skyldes, at man siden 1960?erne løbende har indført bygningsreglementer, der stiller krav til energiforbruget i nyopførte bygninger.
Kravene er udover deres positive effekt på energiforbruget i husene også med til at udvikle mere energieffektive byggematerialer, og mange danskere vælger nu at bygge efter Lavenergiklasse 2015, der forventes at blive et lovkrav inden udgangen af 2015.
Det kan betale sig
Med Lavenergiklasse 2015 har boligen et energiforbrug, som er 25 procent lavere end standardkravene i det nuværende bygningsreglement, og bygger man efter det fremtidige bygningsklasse 2020, kan man som boligejer reducere sit energiforbrug med cirka 50 procent i forhold til i dag.
Selvom de boliger, der bliver opført i dag, er energivenlige, så findes der stadigvæk mere end 450.000 parcelhuse, der er opført før 1960, som bruger en masse energi. Derfor kan det for mange danskere være en god ide at investere i energirenoveringer af boligen og på den måde spare nogle penge på energiregningen og samtidig få en mere behagelig bolig at opholde sig i.