Begrebet “elite” er ikke længere forbeholdt idrætten og forskningen. Det gælder også inden for håndværksfagene, der hvert år ved Skills kårer de dygtigste unge håndværkere, og hvor der samtidig udtages unge til deltagelse i såvel VM som EM i Skills.
Og netop årets EM i Skills i Gøteborg var målet for syv unge danskere, som der kunne konkurrere mod unge talenter fra hele Europa.
I alt 383 unge deltog ved finalestævnet, og fælles for alle deltagerne var, at de hver især havde sikret sig adgang til EM ved at vinde de nationale mesterskaber inden for deres håndværk.
Af de syv danske deltagere konkurrerede de tre inden for bygge- og anlægsfagene med blandt andet en bronzemedalje og en “Medallion of Excellence” som resultat.
Intensiv træning
Danmarks “Mr. Skills”, uddannelseschef Jesper Juul Sørensen fra Dansk Byggeri, var med i Gøteborg, og han fortæller til Dagens Byggeri, at de danske deltagere var langt bedre forberedt end tidligere.
– De har været i intensiv træning, og det betyder utrolig meget for at vinde medaljer i discipliner, hvor marginalerne er afgørende. De skal have viljen til at vinde. Det er det, der skal til. Flere af de danske deltagere opnåede mere end 500 point, og så er man et godt stykke over middel. Det er meget flot. For den danske byggebranche betyder Skills, at der gøres reklame for erhvervsuddannelserne. Vi får vist, at erhvervsuddannelserne også er for de dygtige, som vil noget. Vi håber derfor, at de forskellige fag bruger tidligere deltagere til at komme ud på folkeskolerne for at præsentere erhvervsuddannelserne, hvor det er muligt. De er glimrende ambassadører for erhvervsuddannelserne. De findes ikke bedre, siger Jesper Juul Sørensen.
Kan stadig være med
Der har tidligere været en udbredt opfattelse i Danmark af, at de danske erhvervsuddannelser havde en særlig høj kvalitet. Det har de ifølge Jesper Juul Sørensen stadig.
– De andre lande er kommet godt med, men de danske deltagere i Skills er en del af vekseluddannelsessystemet. De er ikke kun trænet til at deltage i Skills, men til at udføre et normalt arbejde i deres virksomheder, når de er færdige med konkurrencerne. Mange af de andre lande træner kun deres deltagere til konkurrencerne, men det er ikke meningen med Skills, forklarer Dansk Byggeris uddannelseschef.
14 til Abu Dhabi
Når der næste år afvikles VM i Skills, foregår det i Abu Dhabi, som er hovedstad i De Forenede Arabiske Emirater, og her sender Danmark 14 deltagere.
Men inden er der i januar DM i Skills for de næste årgange, og det foregår i Aalborg 26.-28. januar, hvor Jesper Juul Sørensen håber, at mange folkeskoleelever og deres forældre kigger inden for og oplever, hvad erhvervsuddannelserne har at byde på af spændende udfordringer. 40 fag deltager, foruden opvisningsfagene.