Danske Malermestre: Grøn ordning giver ikke fuld gevinst

Malermestrenes direktør peger på, at en grøn BoligJobordning ikke i samme grad som den nuværende ordning begrænser sort arbejde og gør-det-selv.
Ole Draborg mener, at en grøn udgave af Boligjobordningen vil fjerne nogle af fordelene ved den nuværende 'almindelige' Bolgjobordning. Pressefoto.
Ole Draborg mener, at en grøn udgave af Boligjobordningen vil fjerne nogle af fordelene ved den nuværende 'almindelige' Bolgjobordning. Pressefoto.

Den uafhængige tænketank KRAKA vakte opsigt med en analyse, der påviste, at der også på længere sigt er samfundsøkonomiske fordele ved en BoligJobordning, og at fordelene ville være større i forhold til ikke mindst sort arbejde, hvis man øgede mulighederne for at trække arbejdsudgifterne fra.

Direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre har nu dykket et lag dybere i tallene i KRAKAs analyse, og han peger over for Dagens Byggeri på, at forliget om en grøn BoligJobordning vil svække virkningen på beskæftigelsen:

Det er i sidste time, fordi man i øjeblikket diskuterer, hvordan BoligJobordningen skal målrettes grønne opgaver.

Direktør Ole Draborg Danske Malermestre

– KRAKAs undersøgelse er meget solid i forhold til de langsigtede effekter af en BoligJobordning. Effekterne er måske ikke så store, men dog positive. Uden en fradragsgrænse ville ordningen kunne skabe lidt over 2.000 fuldtidsstillinger og et samfundsøkonomisk overskud i omegnen af en kvart milliard kroner, siger Ole Draborg blandt andet.

Afgrænsning

Grunden til det positive samfundsafkast er ifølge Ole Draborg, at BoligJobordningen afgrænses til de områder, hvor der er meget sort arbejde og mulighed for gør-det-selv:

– Alle skatter forvrider borgernes adfærd, og når man lægger en skat på arbejde, er borgerne mere motiverede for at gøre det selv eller få det udført sort. Man kan eksempelvis ikke bygge et køleskab selv, men netop håndværkerydelser giver en omfattende mulighed for at ‘gøre det selv’ eller købe en sort ydelse. Derfor er der ifølge KRAKA en god begrundelse for samfundsøkonomisk at lave en fradragsmulighed. Samtidig tror jeg, at effekten på det sorte arbejde er undervurderet. Man kan blandt andet diskutere, om man tager kronerne en-til-en fra andet forbrug, som en af forudsætningerne i KRAKAs regnestykke. Samtidig kan det forbrug, kronerne tages fra, eksempelvis være fra udlandsrejser. Så er det bedre, at forbruget lægges i Danmark end i udlandet, siger Ole Draborg videre.

Sidste time

Han sætter også spørgsmålstegn ved regeringens planer om en grøn BoligJobordning:

– Det er i sidste time, fordi man i øjeblikket diskuterer, hvordan BoligJobordningen skal målrettes grønne opgaver. Men der, hvor man virkelig får valuta for pengene, er på områder, hvor der er sort arbejde og gør-det-selv arbejde. Der er mange grønne investeringer, hvor man ikke har mulighed for at gøre tingene selv, og derfor er den samfundsøkonomiske gevinst ikke så stor, slutter Danske Malermestres direktør.

Relateret indhold