Danske ingeniører blåstempler Bidens første 100 dage

Opdateringen af den amerikanske infrastruktur er gode nyheder også for danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder.
Den danske rådgivende ingeniørbranche kan lukrere på den nye amerikanske præsidents visioner for infrastruktur, mener administrerende direktør i FRI, Henrik Garver. Foto: Henrik Eskildsen.
Den danske rådgivende ingeniørbranche kan lukrere på den nye amerikanske præsidents visioner for infrastruktur, mener administrerende direktør i FRI, Henrik Garver. Foto: Henrik Eskildsen.

621 milliarder dollars -små 4.000 milliarder danske kroner. Så mange midler vil den amerikanske præsident, Joe Biden, bruge på at sætte gang i USAs økonomi ved en omfattende opdatering af blandt andet landets nedslidte infrastruktur. Den vision vækker glæde hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Den grønne plan var ventet, og de rådgivende ingeniørfirmaer har oprustet for at kunne følge med udviklingen. Foreningen af Rådgivende ingeniørers internationale medarbejderstatistik, viser en markant vækst i netop Nordamerika, hvor antallet af ansatte i FRI-virksomhedernes kontorer og datterselskaber i det forgangne år er steget fra 1100 til 1950 – en vækst på hele 77 procent. Til sammenligning er den globale vækst for foreningens medlemmer 7,9 procent i samme periode.

Fremgangen glæder foreningens administrerende direktør, Henrik Garver, der dog ikke er overrasket over, at det netop er på det amerikanske kontinent, vi ser ind i stor vækst.

Danske rådgiveres spidskompetencer

– Væksten giver også rigtig god mening i den aktuelle situation, hvor de danske rådgiverkompetencer er centrale for mange af de forandringer der sker i øjeblikket. Det gælder grøn omstilling, klimatilpasning, mobilitet, urbanisering og tilpasning af byer og bygninger til en post-corona virkelighed. Især USA står over for massive infrastrukturinvesteringer, og det er netop et område, hvor flere FRI-virksomheder står stærkt med de helt rigtige kompetencer, siger han.

En stor del af de mange midler skal bruges på veje, broer, jernbaner og lufthavne med mere. Hertil kommer, at mindst 600 milliarder skal gå til at opgradere det vaklende elnet i landet og et lignende beløb skal bruges til opgradering af infrastrukturen omkring drikkevand – Og så skal 1300 milliarder bruges på energirenovering og andre byggeprojekter på skoler, hospitaler og andre offentlige bygninger.

Ud over dette er det Bidens plan, at 1400 milliarder skal bruges på investeringer i forskning og offentlige investeringer med henblik på at fremme udviklingen af grøn energi.

Alle områder, der ligger inden for de danske rådgiveres kompetencer, fortæller Henrik Garver:

– For de rådgiver- og ingeniørvirksomheder der står stærkt i Danmark, og som har en organisation, der kan håndtere opgaver i Nordamerika, som Rambøll, Cowi og Niras, er der et næsten en-til-en match mellem udfordringerne i USA, de kommende Biden-investeringer, og så de forretningsområder, hvor danske rådgivere er i verdensklasse. Og helt reelt er det en mulighed som ikke kun er for de største i Danmark, men også for det næste lag af virksomheder, med en stærk global organisation, eksempelvis virksomheder som Moe, WSP, Atkins, Afry og Norconsult.

Relateret indhold