Det er nok en sandhed med modifikationer, når Fagbladet 3F sender historier ud med overskrifter som “16 kommuner tillader polsk løn på byggerier” på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, hvor 16 ud af 98 kommuner svarer, at de ikke anvender arbejdsklausuler, når de sender en bygge- eller anlægsopgave i udbud. Det mener i hvert fald Dansk Byggeri.
– Tal kan både bruges og misbruges, og den tolkning, som 3F lægger ned over tallene, giver desværre et fordrejet og forkert billede af virkeligheden. De hænger kommuner ud med overskrifter, der ikke har grobund i virkeligheden. Det er tarveligt og unødvendigt, siger arbejdsmarkedschef i Dansk Byggeri, Louise Pihl i en kommentar.
Giver ikke mening
Hun tilføjer, at hvis kommunerne er i dialog med bygherren og entreprenøren, er det en mindst lige så god måde at sikre, at overenskomsten bliver overholdt.
– Der er der også mange mindre opgaver, hvor det ikke giver mening at tilknytte en arbejdsklausul. Det er det samme at hævde, at to plus to giver fem, når 3F skriver, at kommuner, der ikke bruger arbejdsklausuler, tillader polsk løn, siger hun.
Gør livet svært
Dansk Byggeri mener, at overenskomsten mellem 3F og Dansk Byggeri giver nogle helt nye greb, der sikrer, at der slås hårdt ned på virksomheder, der ikke overholder overenskomsten.
– Den nye overenskomst gør netop arbejdsklausuler og kædeansvar unødvendigt, men 3F og en del kommuner tror åbenbart ikke længere på den danske model, og derfor benytter de sig af arbejdsklausuler, der ser pænt ud på papiret, men gør livet svært – også for de lovlydige virksomheder. Det er ærgerligt, siger Louise Pihl.