Danmarks bedste murerlærling er gået i skarp træning. Målet er VM i Skills

18-årig Gry Astrup er Danmarks bedste murerlærling - og også den første kvinde til at vinde titlen. Nu går hun efter at vinde næste udgave af DM i Skills, så hun kan kvalificere sig til verdensmesterskaberne i Shanghai.
I fredags blev Gry Astrup - efter en del corona-relaterede forsinkelser - hædret på en byggeplads i Ringkøbing, hvor hun og hendes kolleger er i færd med at støbe fundamentet til et nyt hus. Weber kom forbi med kage, blomster, gavekurv og gavekort på 10.000 kr. for at lykønske med sidste års Skills-sejr.
I fredags blev Gry Astrup - efter en del corona-relaterede forsinkelser - hædret på en byggeplads i Ringkøbing, hvor hun og hendes kolleger er i færd med at støbe fundamentet til et nyt hus. Weber kom forbi med kage, blomster, gavekurv og gavekort på 10.000 kr. for at lykønske med sidste års Skills-sejr.

Gry Astrup løb med titlen som danmarksmester i murerfaget ved DM i Skills i september. Nu er hun gået i selvvalgt ‘træningslejr’ til dette års DM i Skills, der finder sted i slutningen af april. Her dyster hun endnu engang imod en håndfuld andre murerlærlinge om den fornemme titel som Danmarks bedste murerlærling og ikke mindst om at blive udtaget til verdensmesterskaberne WorldSkills i Shanghai.

Gry Astrup er den første kvinde, der har vundet Skills-titlen som Danmarks bedste murerlærling. Hun går til dagligt på Herningsholm Erhvervsskole og er i lære hos murerfirmaet Glenn Østergaard i Spjald. Konkurrencen bestod af tre forskellige opgaver, der skulle løses på 22 timer, og Gry Astrup vandt titlen foran den regerende danmarksmester.

Mobil og drinksglas udskiftet med murerske og vaterpas

Hun imponerede dommerne ved bl.a. at udføre murerarbejde af særdeles højt niveau med stor præcision under tidspres, hvilke langtfra var en tilfældighed. For hun brugte en stor del af sin sommerferie på at forberede sig på DM i Skills. Ligesom hun lige nu i sin fritid oftere kan ses med et vaterpas eller en murerske i hånden end sin mobil og et drinksglas, fordi hun træner til at forsvare sin titel ved det kommende DM i Skills.

– Vi får stillet opgaven tre måneder inden konkurrencen, så jeg er lige nu i gang med at mure det hele for 5. gang. Det vil sige i alt 10 mureropgaver, da konkurrencen består af to opgaver. Det betyder selvfølgelig, at jeg ikke har tid til at feste og gå i byen i weekenden. Men det betyder ekstra meget for mig at klare mig godt i konkurrencen i år, fordi vinderen kommer med til verdensmesterskabet WorldSkills i Shanghai, fortæller Gry Astrup.

Fremtidens råstof

Saint-Gobain Weber bakkede traditionen tro op om DM i Skills som materialeleverandør og sponsor – et engagement, der også fortsætter i år. Og Tommy Pollov, salgschef hos Saint-Gobain Weber, er dybt imponeret over den ildhu og faglige stolthed, som Gry Astrup og de andre deltagere i konkurrencen udviser.

– De er fremtidens vigtigste råstof og rollemodeller for fremtidens faglærte, som blandt andet skal være med til at udvikle bygge- og anlægsbranchen i en mere grøn og bæredygtig retning. Det betyder i praksis, at projekternes totaløkonomi skal gå op i en højere enhed med bl.a. klima, levetid og komfort. Det er en fantastisk spændende branche i rivende udvikling, og det vil vi gerne hjælpe med at formidle til omverdenen. Derfor bakker vi hvert år op om DM i Skills, fortæller Tommy Pollov.

Ønsker sig flere kvindelige kolleger

For Gry Astrup har deltagelsen i DM i Skills været en stor oplevelse både personligt og fagligt, og konkurrencen har også styrket sammenholdet og holdånden på hendes arbejdsplads. Desuden er konkurrencen for hende en mulighed for at slå et slag for erhvervsuddannelserne og ikke mindst for at få flere kvindelige kolleger både på skolen og i branchen generelt.

– På skolen er vi cirka 300 murerelever og heraf er omkring 5 piger. Der er kommet lidt flere piger de seneste år, men det er mest i tømrerfaget. Men det er vigtigt, at vi får flere piger ind på uddannelsen, for vi piger kommer med noget andet end mænd, og det giver nogle gode dynamikker på en byggeplads. Det er vigtigt med mere mangfoldighed på arbejdspladserne, siger Gry Astrup og fortsætter:

– At være håndværker er et fedt fag. Man har en fantastisk frihed, hvor vi både bruger vores hænder og det faglige, vi har lært på skolebænken. Vi skal læse tegninger og lave en masse udregninger, og det er dejligt at bruge både sit hoved og sine hænder på den måde. Vi har et kanon sammenhold, og på en almindelig hverdag er der altid både grin, fællesskab og selvfølgelig godt udført arbejde på stilladset eller byggepladsen.

Skiftede mening

Gry Astrup er selv rundet af en familie, hvor faren ejer sit eget murerfirma. Det var dog aldrig planen, at hun selv skulle være murer, men hun skiftede mening i de sene teenageår, og det har hun ikke fortrudt. Når hun bliver udlært i 2023 er det planen, at hun skal overtage en del af sin fars virksomhed. Noget hun både glæder sig til og er meget stolt over.

– Det er dejligt at køre igennem byen og kunne pege på bygninger, som min oldefar, min far eller jeg selv har været med til at mure. Jeg sætter virkeligt en ære i at have været med til at lave et stykke kvalitetsarbejde, som holder i mange år, slutter Gry Astrup.

Relateret indhold