Danmark giver Europa baghjul i bæredygtighed

Danmark og det øvrige Norden ligger forrest, når det kommer til bæredygtighed i byggesektoren, fremgår det af en ny undersøgelse fra softwarefirmaet Autodesk.
Det enorme fokus på bæredygtighed og digitalisering blandt eksempelvis arkitekter og ingeniører er især blevet forstærket inden for de seneste to-tre år, siger Nicholas Klokholm, District Manager hos Autodesk. Foto: Lasse Gammeljord.
Det enorme fokus på bæredygtighed og digitalisering blandt eksempelvis arkitekter og ingeniører er især blevet forstærket inden for de seneste to-tre år, siger Nicholas Klokholm, District Manager hos Autodesk. Foto: Lasse Gammeljord.

Om undersøgelsen

  • Autodesk har undersøgt omfanget og betydningen af bæredygtighed i byggesektoren.
  • Undersøgelsen giver svar på, i hvilket omfang bæredygtighed er med til at definere virksomheders strategi, optimere deres brug af ressourcer, reducere CO2-emissioner, forbedre forsyningskæden, sænke omkostningerne, fastholde kunder og give en konkurrencemæssig fordel.
  • Herudover stilles der skarpt på, i hvilket omfang digitale løsninger styrker bæredygtighed.
  • Undersøgelsen er udført af Autodesk og konsulenthuset Frost & Sullivan fra september 2020-februar 2021.
  • Svarene er indhentet blandt 600 fremstillings-, arkitekt-, ingeniør- og entreprenørvirksomheder i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island, Holland, Belgien, Luxembourg samt Storbritannien og Irland.
  • 50 danske virksomheder har deltaget.

Det kan betale sig at være grøn i byggeriet, fremgår det af en pressemeddelelse fra softwarefirmaet Autodesk.

Bæredygtighed er med til at skabe arbejdspladser, hvilket er en af de bærende årsager til, at arkitekter, ingeniører, entreprenører og fremstillingsvirksomheder i byggeriet har et enormt fokus på bæredygtighed. Ingen steder er dette mere tydeligt end i Norden, hvor 91 procent af respondenterne i en ny, international undersøgelse har et dedikeret bæredygtighedsteam i deres virksomhed. Samme tal er 81 procent i Benelux-landene og 78 procent i Storbritannien og Irland.

Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget af softwarefirmaet Autodesk og konsulenthuset Frost & Sullivan blandt 600 virksomhedsledere i Skandinavien samt Holland, Belgien, Luxembourg, England og Irland. 50 danske ledere tilknyttet byggeriet og med fokus på bæredygtighed medvirker i undersøgelsen.

Strategisk lederskab

Forskellen mellem Skandinavien og de andre lande skyldes formentlig, at virksomhederne er stærkere reguleret, og at ledelsen har et mere strategisk ønske om at facilitere bæredygtighed, forklares det i pressemeddelelsen. Næsten tre fjerdedele af de nordiske virksomheder vurderer, at disse to ting er centrale for at understøtte bæredygtighedsdagsordenen.

– Undersøgelsen viser, at danske og nordiske arkitekter, ingeniører og entreprenører samt fremstillingsindustrien prioriterer bæredygtighedsdagsordenen allerhøjest. Det er præcis dét, som vi oplever ude hos kunderne. Mange virksomheder har dristige bæredygtigheds- og klimaforpligtelser, siger District Manager for Danmark og resten af Norden hos Autodesk Nicholas Klokholm.

Han vurderer, at digitaliseringen og brugen af nye teknologier bliver et stadig vigtigere omdrejningspunkt for bæredygtighed i byggeriet.

– Markant flere virksomheder i byggeriet bliver digitale, og det betyder, at de får mulighed for at udnytte data til at optimere deres samarbejde og byggeprocesser samt brugen af energi og materialer. Brugen af digitale tvillinger er et eksempel på, hvordan digitalisering gør det muligt at skabe transparens i byggefasen, reducere spild og forbedre skiftet til cirkulært, genanvendeligt design, siger han.

Grønne forventninger

86 procent af respondenter i Norden svarer, at bæredygtighed er vigtigt for at fastholde kunderne, mens 84 procent mener, at det er vigtigt for at leve op til kundernes forventninger. Det er langt højere end i de andre lande.

– De virksomheder, der ikke har bæredygtige løsninger, risikerer at falde bag af bussen og miste en stærk konkurrencemæssig fordel samt deres kunder til dem, der løber forrest inden for bæredygtighed. Ingen tvivl om det, vurderer Nicholas Klokholm.

76 procent vurderer, at den stigende efterspørgsel efter bæredygtighed er en vigtig konkurrencemæssig fordel. Grønne markedskræfter er de højeste i Norden, peger 73 procent på sammenlignet med 48 og 29 procent i henholdsvis Storbritannien og Benelux-landene.

Desuden svarer cirka tre ud af fire adspurgte, at deres arbejde med bæredygtighed har resulteret i mindre spild af ressourcer, mens næsten lige så mange svarer, at de har reduceret deres energiforbrug. Med andre ord kan brugen af vedvarende energi, bedre materialevalg og cirkularitetsmetoder mindske miljøpåvirkningen fra projekter eller produkter.

Relateret indhold