Cowi-team forundersøger lang flydebro

Den mest fordelagtige broløsning til E39-strækningen over Bjørnafjorden i Norge skal findes. Den planlagte flydebro bliver verdens længste med sine fem kilometer.
Sideforankret hovedkoncept (Illustration: Statens vegvesen).
Sideforankret hovedkoncept (Illustration: Statens vegvesen).

Arbejdet udføres for Statens vegvesen region vest, og det omfatter videreudvikling og dokumentation af fire specificerede broalternativer. Konceptafklaringen vil danne grundlag for kundens endelige valg af broløsning.

– I denne type projekt findes der ingen standardløsning, og sammen med vores partnere har vi oprettet en gruppe med spidskompetencer inden for transport, trafik, broer, offshorebranchen og vandbygning. Dette er en spændende opgave, som kræver udvikling af teknologi, og vi er selvfølgelig yderst glade for at med til at analysere og udvikle den endelige broløsning, fortæller afdelingschef Gunnar Egset i Multiconsult/Johs Holt.

Svein Erik Jakobsen fra Aas-Jakobsen vil være projektleder for designgruppen.

– Dette er måske det mest udfordrende transportprojekt i Norge i nyere tid, og vi ser frem til at kunne bidrage til at bringe det tættere på realisering, siger Jakobsen.

Innovativt og banebrydende

Broen over Bjørnafjorden er en del af E39-projektet, som skal forbindes til Bergen, Stord, Haugesund og Stavanger. Når færgen erstattes med en flydebro, vil den nuværende færgetur på 40 minutter blive erstattet af en køretur på 11 minutter.

En mere forudsigelig rute og væsentlig reduceret rejsetid giver store regionale og nationale samfundsgevinster ifølge Statens vegvesen. Den fem kilometer lange flydebro er planlagt til at have fire kørebaner, en fartgrænse på 110 km/t og en kombineret gang- og cykelsti.

Da Bjørnafjorden er fem kilometer bred og knap 600 meter dyb, kræver en fjordkrydsning, at man tager ny teknologi i brug, og Statens vegvesen har arbejdet med det siden 2009.

– Det er et meget innovativt og banebrydende projekt, som udfordrer etablerede standarder. Det er spændende at være del af et hold, som mobiliserer de bedste ingeniørkompetencer på nationalt og internationalt plan, siger Erik Sundet, afdelingschef for Bro og geoteknik i Cowi i Norge.

Arbejdet med konceptafklaring starter i denne måned og varer indtil august. Statens vegvesen har option på yderligere assistance, der løber 2020 ud. Ved udvælgelsen af leverandører til konceptafklaringen var kvaliteten af tilbudte løsninger afgørende sammen med kompetence og pris.

Aas-Jakobsen, Cowi og Multiconsult har tilknyttet Aker Solutions, Entail, Norges Geotekniske Institutt (NGI), Moss Maritime og DISSING+WEITLING architecture som underleverandører med supplerende spidskompetencer på centrale områder.

Relateret indhold