Cowi: Nej tak til projekter med fossile brændstoffer

Klimakrisen er så akut, at den danske ingeniørkæmpe nu vælger at styre uden om de fossile brændstoffer - en beslutning, der samtidig skal give Cowi en grøn førerstilling i ingeniørbranchen.
Dette er en af de stærkeste udmeldinger i Cowis historie - fortæller koncernchef Lars-Peter Søbye. Foto: Cowi.
Dette er en af de stærkeste udmeldinger i Cowis historie - fortæller koncernchef Lars-Peter Søbye. Foto: Cowi.

Verden står midt i en klimakrise. En krise som kræver handling, mener Cowi.

Den danske ingeniørvirksomhed har derfor besluttet sig for at tage det ekstraordinære skridt helt at droppe projekter der involverer fossile brændstoffer.

– Dette er en af de stærkeste udmeldinger i Cowis historie. Med beslutningen om, at vi fra nu ikke påtager os nogen projekter, der bidrager til udnyttelsen af fossile brændstoffer indebærer også, at vi påtager os rollen som en af ??frontløberne på verdensplan inden for vores branche, siger Lars-Peter Søbye, koncernchef, i en pressemeddelelse fra Cowi.

– Men det er det rigtige at gøre, hvis vi seriøst vil tackle klimakrisen, og det viser, hvordan vi sætter handling bag ord, siger Lars-Peter Søbye.

Lars-Peter Søbye uddyber med, at bæredygtighed er kernen i Cowi’s DNA, den nye vision og kommende strategi.

– Med vores udvidede ekspertise inden for bæredygtighed har vi et særligt ansvar for at accelerere den grønne omstilling, som også er den største vækstmulighed i Cowi’s historie. Vi skal være klar til at gribe grønne projekter og støtte vores kunder i den grønne omstilling.

Nye muligheder

Lars-Peter Søbye erkender, at det vil have indflydelse på nogle kunder, medarbejdere og forretninger, hvis man forlader fossile brændselsprojekter. I 2021 udgjorde fossile brændselsprojekter omkring fem procent af koncernens omsætning, og omkring 45 procent af omsætningen kom fra projekter, der i dag ikke er direkte relateret til den grønne omstilling.

Det vil ændre sig, siger den administrerende direktør.

– Med en ny strategi følger nye prioriteter og nye muligheder. Verden vil stadig have brug for veje og lufthavne, og vi vil hjælpe vores kunder på disse områder, men vi skal og vil levere løsninger, der gør verden mere bæredygtig, uanset segmenter.

– Vi vil stadig arbejde med store energiselskaber om deres grønne omstilling, men ikke om projekter, der udforsker eller producerer fossile brændstoffer. Når det kommer til etablering af f. eks. havvind- eller grønne brintprojekter, hjælper vi gerne, siger Lars-Peter Søbye.

Han tilføjer, at dette strategiske skift også medfører udviklingsmuligheder for ansatte i hans egen virksomhed og forretningen generelt.

Fokus på bæredygtighed koster, men vil føre til vækst

Lars-Peter Søbye mener, at den forretningsmæssige fordel ved at allokere alle ressourcer til bæredygtighed vil overtrumfe de negative økonomiske konsekvenser af at trække sig ud af fossile brændselsprojekter.

– I betragtning af ‘EU Green Deal’ og de massive investeringer, der er planlagt i USA, er omkring 800 milliarder euro og omkring 1,75 billioner amerikanske dollars afsat til investeringer i den grønne omstilling og bæredygtighed. Oven i dette vil pensionskasser også investere milliarder i grøn energi og infrastruktur. At være en foretrukken partner takket være vores tekniske ekspertise og kundefokus åbner en uset palet af muligheder for Cowi og vores folk, slutter Lars-Peter Søbye.

Vejen dertil: Sådan vil Cowi udfører omstillingen

Cowi vil i første omgang opfylde sine nuværende kontrakter, hvor der indgår fossile brændsler, men fra nu af vil virksomheden ikke længere deltage i udbud af nye fossile brændselsprojekter.

– Først og fremmest fortæller vi vores kunder, at intet vil ændre sig på kort sigt. Vi er fuldt ud forpligtet til at leve op til vores løfter og de aftaler, vi allerede har på plads, siger Lars-Peter Søbye.

– For det andet anerkender vi fuldt ud, at verden stadig har brug for olie og gas, og vi må derfor acceptere, at vores kunder vil bede andre konsulenter om at hjælpe dem med at fortsætte deres fossile brændselsprojekter.

– For det tredje vil vi bruge det meste af vores tid på at tale om alle de andre bæredygtige løsninger, de har brug for, da de også skal accelerere deres rejse til at blive en grøn virksomhed, slutter han.

Relateret indhold