Cowi-direktør vil blive ved med at gøre en forskel

Torsdag fylder administrerende direktør Lars-Peter Søbye 60 år. Han mener, at Cowis rolle set i lyset af klimaudfordringerne bliver stadig større i tiden fremover.
Administrerende direktør Lars-Peter Søbye fylder 60 år på torsdag den 13. februar. Foto: Ida Wang.
Administrerende direktør Lars-Peter Søbye fylder 60 år på torsdag den 13. februar. Foto: Ida Wang.

Lars-Peter Søbye

  • – CEO for Cowi
  • – 60 år den 13. februar
  • – Gift, far til to, et barnebarn
  • – Formand for Dansk Industri
  • – Formand for netværket Bloxhub
  • – Blev sidste år Ridder af Dannebrog

Det er i år 34 år siden, Lars-Peter Søbye som ung civilingeniør for første gang gik gennem hovedindgangen hos rådgivergiganten Cowi. Allerede fire år senere fik han sin første lederstilling, og i 2008 trådte han ind på direktionsgangen som administrerende direktør.

I sin tid som CEO er virksomheden vokset fra små 4.000 ansatte til i dag omkring 7.300 fordelt på kontorer i 23 lande. Nu fylder den ambitiøse topchef 60 år, og der er absolut ingen tegn på, at væksteventyret for koncernen slutter foreløbig.

– Nej, bestemt ikke. Der ligger masser af opgaver rundt i verden, som Cowi kan være med til at løse. Især med den stadig mere aktuelle klimadagsorden bliver opgaverne flere og flere, siger Lars-Peter Søbye til Dagens Byggeri.

Nye muligheder med køb af Arkitema

De store strategiske linjer for Cowi er blevet lagt med et skarpt øje for de globale megatrends; bl.a. urbanisering og klimaforandringer, som skaber et behov for innovative, bæredygtige løsninger verden over. Nøglen til succes har været Lars-Peter Søbyes evige stræben efter, at Cowi skal være blandt de bedste. Kombineret med hans strategisk fokus på at opbygge et stærkt skandinavisk hjemmemarked, bl.a. via en række opkøb i både Sverige og Norge.

I 2018 kunne Cowi annoncere endnu et nyt væksteventyr, nemlig købet af Danmarks største arkitektvirksomhed, Arkitema Architects. Overtagelsen slog fuldt igennem i januar sidste år.

– Det betyder, at vi nu kan tilbyde vores kunder endnu mere integrerede løsninger, som de har efterspurgt, siger han.

Masser af potentiale

Senere på måneden offentliggør den danske gigant sit årsregnskab, som formodentlig vil vise en ny rekordomsætning – lige som hvert eneste af de tidligere år under Lars-Peter Søbyes 12 år lange ledelse.

Men kan væksteventyret blive ved med at udvikle sig?

– Ja, det er jeg overbevist om. Vi er stærke på strategi og rigtig gode til at forudse globale bevægelser og strømninger. Verden har brug for innovative løsninger, især på den tunge infrastruktur, som Cowi er ekspert i – for eksempel vind, tunneller, jernbane og broer. Så længe vi bliver ved med at gøre en forskel og fortsætter med at forsøge at være bedst til det, vi gør, så er der masser af vækstpotentiale, fastslår topdirektøren.

Erhvervslivet har et samfundsansvar

Ved siden af jobbet i Cowi har Lars-Peter Søbye også fundet tid til at løse andre opgaver.

I 2017 blev han valgt som ny formand for Dansk Industri. Rollen har betydet mere synlighed og taletid for direktøren, som han ikke er bleg for at bruge: F.eks. slog han under valgkampen sidste år på tromme for, at politikerne har et ansvar for at investere i en bæredygtig fremtid.

Siden 2016 har han desuden været formand for netværket Bloxhub, der danner partnerskaber på tværs af brancher og aktører med henblik på at skabe bæredygtige byudviklingsløsninger, der kan skaleres og eksporteres.

Samtidig har han været med til at starte programmet Urbantech, hvor start ups indgår i særlige udviklingsforløb med flere forskellige virksomheder, blandt andet Cowi.

Endvidere var han i 2018 formand for regeringens Grønne Vækstteam, der kom med 10 konkrete forslag til, hvordan den grønne omstilling kan accelereres.

– Min lange karriere i Cowi betyder, at jeg har haft noget at byde ind med på disse poster. Og omvendt har mit engagement her givet både politisk og erhvervsmæssig indsigt, som er solid erfaring, der kan bruges i det strategiske arbejde hos Cowi, siger han til Dagens Byggeri.

Barnebarn gav nyt perspektiv

I sommer skete der endnu en skelsættende begivenhed i direktørens privatliv, da han for første gang blev bedstefar til en lille pige. Barnebarnet har givet mere næring til hans engagement.

– Nu vil jeg nødig lyde for sentimental, men der sker noget med en, når man pludselig står med sådan et lille nyt menneske i armene. Det betyder et helt nyt perspektiv på tilværelsen, som jeg kan bruge i arbejdslivet, for nu har jeg bare endnu mere lyst til at sikre, at vores planet bliver afleveret i god stand til fremtidige generationer, fortæller Lars-Peter Søbye.

Så længe vi bliver ved med at gøre en forskel og fortsætter med at forsøge at være bedst til det, vi gør, så er der masser af vækstpotentiale.

Relateret indhold