Concito vil drive Portland mod nul-udledning i 2030

Landets største CO2-udleder, Aalborg Portland, har netop meldt sig ind i Concito - og dermed får klimaambitionerne et eftersyn.
Christian Ibsen, direktør i den grønne tænketank Concito. Pressefoto.
Christian Ibsen, direktør i den grønne tænketank Concito. Pressefoto.

Kan man få Aalborg Portland til at rime på Concito? Det lyder svært – men dog giver det god mening for begge parter, at blive nævnt i samme sætning.

Sådan lyder meldingen fra både direktøren i den grønne tænketank, Christian Ibsen, samt fra Thomas Uhd, der er bæredygtighedsdirektør hos cementgiganten.

Sidstnævnte påpeger, at det er et godt match for landets største CO2-udleder at være netop der, hvor de grønne diskussioner er mest kompetente.

– Jeg synes, Concito bibringer klimadebatten en masse kvalificerede indspark. De har en samling dygtige folk ansat, som leverer skarpe analyser, og deres arbejde vil vi gerne støtte. Desuden ser vi frem til selv at kunne bidrage med input til arrangementer i deres netværk, fortæller han og understreger, at man fra cementproducentens side ser frem til at blive udfordret på egne dispositioner.

Trækker mod nul

Og udfordret vil Portland blive, lover Christian Ibsen, som gerne byder cementproducenter indenfor. Han tager mod snart sagt alle typer samarbejdspartnere, forklarer han – sålænge de ønsker at bidrage med viden til, hvad det kræver at komme i mål med den grønne omstilling.

– CO2-udledningen fra Aalborg Portlands produktion skal bevæge sig mod nul på samme vis, som alle andre virksomheders. Det er et faktum. Og det vigtigste for os er, at de som vores andre medlemmer leverer indspark til debatten, lytter og bringer deres viden i spil, forklarer han og kommer med en lille skarp til Thomas Uhd.

– I Concito er vi af den opfattelse, at det skal være muligt at levere klimaneutral cement inden 2030. Det mål er en norsk virksomhed på vej mod, og det bliver også vores udgangspunkt i mødet med Portland, siger han, og understreger, at cementproducentens bidrag på 50.000 kroner årligt ikke får Concito til at ændre holdning – hverken til nul-udledning eller til den grønne omstilling i det hele taget.

I fuld gang

Hos Aalborg Portland bider bæredygtighedsdirektøren gerne til bolle på nul-ambitionen. Han anerkender Christians Ibsens indspark, men kommer med et aber dabei.

– Jeg har fuld forståelse for Christians vision, men vi skal også lige have det til at hænge sammen rent økonomisk. Vi er på vej, siger han og nævner i flæng nogle af Aalborg Portlands indsatser for at reducere CO2-udledningerne fra produktionen.

Fra 2022 til 2024 kommer cementproducenten nemlig til at teste CO2-fangst med forskellige teknologier for at sikre praktiske erfaringer – blandt meget andet.

– Vi har godt gang i GreenCem-projektet, hvor vi undersøger mulighederne for CO2-fangst. Vi har ansat en ph.d.-stipendiat, der kigger på mulighederne for rentabel CO2-fangst, og vi er i færd med at rekruttere en ingeniør med fokus på ny teknologi – ligeledes inden for CO2-fangst, fortæller bæredygtighedsdirektøren, der ser frem til møde med nye ideer i Concito.

Cementproduktion udleder store mængder CO2 - og det skal bevæge sig mod nul, lyder meldingen fra grøn tænketank. Pressefoto.
Cementproduktion udleder store mængder CO2 – og det skal bevæge sig mod nul, lyder meldingen fra grøn tænketank. Pressefoto.

Han vurderer, at grunden til, man i Portland nu rykker ekstra stærkt på den grønne dagsorden, til dels skyldes den unge, grønne generation og det, der siden blev døbt som “klimavalget i 2019”.

– I Aalborg Portland, som i mange andre virksomheder, har 70-procents-målet og regeringens klimapartnerskaber skubbet alvorligt på den grønne udvikling. Nu venter vi på, at regeringen kommer med deres CCS-målsætninger – deres CO2-fangst og lagringsstrategi. Når den lander til efteråret, kan vi komme endnu videre ad det grønne spor.

Relateret indhold