CO2-reduktioner rimer på cirkulære processer

Der er et markant potentiale for reduktion af CO2 via øget implementering af cirkulære processer, vurderer The Ellen MacArthur Foundation.
Hos Xella arbejder man ihærdigt med cradle-to-cradle-løsninger. Pressefoto.
Hos Xella arbejder man ihærdigt med cradle-to-cradle-løsninger. Pressefoto.

Ifølge den seneste rapport fra tænketanken The Ellen MacArthur Foundation er der potentielt store CO2-reduktioner i udsigt, hvis samfundets produktion indrettes efter cirkulære økonomiske principper.

Kigger man eksempelvis på de fire store materialegrupper cement, stål, plastik og aluminium kan implementering af cirkulære processer levere op mod 40 procents CO2-reduktion frem mod 2050. Og konklusionerne kommer ikke bag på virksomhedens Xella, der producerer integrerede byggesystemer fremstillet i de uorganiske naturmaterialer kalksandsten og porebeton.

Her har man for længst taget de cirkulære principper til sig som en effektiv vej til at reducere CO2-aftrykket. Head of sustainability Johan Vestergaard uddyber om Xellas tilgang, der blandt andet omfatter Cradle-to-Cradle-certificering, som flere af Xellas systemer har gennemgået:

– Kort fortalt går det ud på at designe produkter og processer, så det affald, vi genererer, i stedet for at belaste miljøet bliver til næringsstoffer for fremtidige generationer af produkter, siger han og uddyber:

– Vi har blandt andet etableret genanvendelsessystemer i flere lande, der sikrer, at affald og rester fra byggepladserne kommer retur til vores fabrikker til fremstilling af nye materialer. Det er både med til at mindske brugen af nye jomfrumaterialer som eksempelvis sand og reducerer samtidig behovet for bortskaffelse af affald, hvilket igen er med til at reducere energiforbrug og CO2-aftryk, lyder det.

40 procent er målet – lige nu

I øjeblikket er Xella så langt, at virksomheden i gennemsnit genanvender op mod 20 procent nedknust porebeton i fremstillingen af byggesystemet Silka. Virksomhedens belgiske fabrik er allerede helt oppe på 40 procent, og det, forventer man, bliver den gennemsnitlige genanvendelsesprocent i Silka-systemet inden for få år.

Når det gælder Xellas byggesystemer Ytong, Hebel og Multipor, er der gennemsnitligt 10 procent genanvendt materiale i de nye løsninger. Men også her sker der en løbende udvikling, og enkelte byggeløsninger i porebeton fra Xella fremstilles nu med hele 40 procent genanvendt porebeton.

– Vi har et klart mål om at genanvende så meget materiale som muligt, uden at det går ud over systemernes kvalitet og effektivitet. Den cirkulære økonomi omfatter imidlertid mere end bare byggeløsningerne, og vi har lige nu tretten forskellige projekter i gang rundt om i verden for at blive endnu bedre til at lukke kredsløbet og spare CO2 i alle led af værdikæden, understreger Johan Vestergaard.

Senest har Xella i Danmark lanceret en landsdækkende takeback-ordning i samarbejde med eurodan-huse og Davidsens Tømmerhandel. Den åbner for, at rester og spild fra byggepladserne kan genbruges til fremstilling af nye løsninger til gavn for byggeriets samlede livscyklusvurdering, der blandt andet er et krav i den helt nye frivillige bæredygtighedsklasse.

Relateret indhold