Cheføkonom: Flaskehalse ikke en trussel i øjeblikket

Dansk Byggeri forventer en flad beskæftigelsesudvikling i resten af 2015. Der er ikke truende flaskehalse på det traditionelle byggearbejdsmarked for timelønnede.
Bo Sandberg mener ikke, at der umiddelbart er fare for flaskehalse for timelønnede i byggeriet. Foto: Ricky John Molloy.
Bo Sandberg mener ikke, at der umiddelbart er fare for flaskehalse for timelønnede i byggeriet. Foto: Ricky John Molloy.

Det går generelt fremad med den danske beskæftigelse, der nu er på det højeste niveau i seks år. Men der er fortsat over 120.000 arbejdspladser til niveauet før krisen.

Cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri siger til Dagens Byggeri, at byggeriet er kommet overraskende godt fra start i 2015 på grund af den milde vinter:

Der er ikke truende flaskehalse på det traditionelle byggearbejdsmarked for timelønnede.

Cheføkonom Bo Sandberg{break}Dansk Byggeri

– Nu ser vi en udfladning af beskæftigelseskurven, og der var faktisk et lille fald i beskæftigelsen for byggeriets lønmodtagere fra marts til april på 700 personer, siger Bo Sandberg, der dog forklarer faldet med sæsonkorrektion:

– Dansk Byggeri forventer en ret flad beskæftigelsesudvikling i resten af 2015. Der er ikke truende flaskehalse på det traditionelle byggearbejdsmarked for timelønnede. Der er fortsat stor konkurrence blandt andet på grund af den udenlandske arbejdskraft, som er en del af arbejdsmarkedet, fortsætter Bo Sandberg.

Koldt vand i blodet

Han erkender dog, at der kan være specialiserede funktioner, hvor der opstår mangel på arbejdskraft, eksempelvis ingeniører og personer med specialkompetencer inden for projektledelse:

– Men generelt vil det være forkert at mane flaskehalsspøgelset frem allerede nu. Også lønudviklingen viser, at man skal slå koldt vand i blodet og konstatere, at byggeriet ved de seneste omgange overenskomstforhandlinger har haft ansvarlige parter, der hellere har villet holde jobfest end lønfest. Byggeriets arbejdsmarked er noget af det mest konjunkturfølsomme og svinger meget i forhold til den generelle økonomi. Under finanskrisen har byggeriet været hårdt ramt, og som en naturlig konsekvens har byggeriets lønudvikling ligget som den laveste blandt hovedbrancherne inden for DA-området, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Ingen sammenligning

Han opfordrer til ikke at sammenligne jobtallene i dag med tallene før finanskrisen:

– Eksempelvis er der forsvundet nogle af de store årgange fra arbejdsmarkedet, og der er små årgange i uddannelsessystemet. Det er ingen naturlov at tage det for givet, at der er så meget arbejdskraft at tage af. Derfor er det også ekstra vigtigt at have fokus på erhvervsuddannelserne i disse år. Selv om der ikke her og nu er flaskehalse, er det Dansk Byggeris opfattelse, at vi inden for tre-fire år kan stå i en mangelsituation, slutter cheføkonom Bo Sandberg.

Relateret indhold