Cement er skurken i mange fortællinger om den grønne omstilling. For cement er ekstremt energikrævende og CO2-udledende, og derfor den kritiske ingrediens i betonproduktionen.
Derfor har Aalborg Portland, landets eneste cementproducent, lanceret en række tiltag, der skal bidrage til en mere bæredygtig produktion.
Målet er 30 procent mindre CO2-udledning inden 2030, men delmålene iværksættes allerede nu med grønne investeringer for 1 mia. kroner frem mod 2025.
– Omstillingen til bæredygtig cementproduktion er kompleks, og det kræver en kombination af mange forskellige tiltag. Vi er meget ambitiøse og vil reducere vores udledninger med mindst 30 procent i 2030, men samtidig ser vi på muligheder for at reducere vores udledninger yderligere, siger direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland.
– Vi har dog også en forventning om, at vi først for alvor vil se effekten af de kommende års bæredygtige tiltag efter 2025.
Investeringer over et bredt felt
De første 500 mio. kroner investeres direkte i grønne initiativer, der skal styrke bæredygtigheden .
Her er fokus på udviklingen cementtyper som FutureCEM, der har op mod 30 procent lavere CO2-aftryk, og ‘begrønning’ af produktionsfaciliteterne i Aalborg. Der skal opstilles vindmøller tæt på produktionen og overskudsvarmen skal bruges i op mod 75.000 af byens husstande – hvor de første 30.000 allerede modtager varme i dag.
Aalborg Portland vil også etablerer en ny gasledning, der skal medvirke til en udfasning af fossile brændsler i produktionen, ligesom man planlægger at anvende affald fra biomasse som brændsler i endnu højere grad.
Oveni skal virksomhedens sø i Rørdal Kridtgrav ligeledes levere bæredygtig fjernkøling til supersygehuset i Aalborg, når byggeriet afsluttes.
En anden stor udgiftspost bliver optimering af selve driften – som der afsættes 350 mio. kroner til i de næste to år.
– Investeringerne kommer vores kunder og dermed hele byggeriet til gode via et reduceret CO2-aftryk i cementen, slutter Michael Lundgaard Thomsen.