Det estimeres, at byggeri og den eksisterende boligmasse tegner sig for næsten 40 procent af verdens samlede CO2-udledning. Derfor er det særligt nødvendigt med bæredygtige løsninger i alle grene af byggeriet, hvor producenter og leverandører i stigende grad arbejder med at minimere branchens klimapåvirkning.
Byggematerialekoncernen Cembrit har man nu nedsat et bæredygtighedsteam, der skal understøtte og videreudvikle bæredygtige løsninger i alt fra produktion og logistik til produktudvikling. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.
Claudia Garante, Technical Manager, Sustainability, hos Cembrit anerkender, at bæredygtighed i byggeriet er en svær disciplin, som kræver en dedikeret og langvarig indsats at kortlægge og optimere.
– Bæredygtighed er en kompliceret og langsigtet proces, men vi føler et naturligt ansvar for at tage aktiv del i den grønne omstilling af byggeriet. De klimarigtige løsninger skal først og fremmest komme fra byggeriets aktører selv, og med vores nye team, som samarbejder med afdelingerne på tværs af Cembrit, får vi bedre betingelser for at arbejde målrettet med bæredygtighed, fortæller Claudia Garante.
Klimaoptimering i alle afkroge af forretningen
Planen for det nye bæredygtighedsteam er, at eksisterende aktiviteter skal videreudvikles, ligesom nye tiltag skal styrke arbejdet med bæredygtighed yderligere.
– I de seneste år har vi ændret vores produktionsapparat betragteligt, og vi er lykkedes med at opnå en markant reduktion af både CO2-udledning og spildevand. Men vi er ikke i mål endnu. Eksempelvis indtænker vi, hvordan vi strategisk kan placere lagre tættere på jernbanen, der giver os et grønnere alternativ til vejtransport, fortæller Cembrits COO, Torben Axelsen.
Det er ikke kun på produktions- og logistikområdet, at forretningen bliver kigget efter i sømmene, for fra politisk side er kravene til dokumentation af byggematerialers klimaaftryk blevet skærpet i de seneste år.
– De stigende krav til dokumentation af byggematerialer kommer i forlængelse af et generelt voksende fokus på klima og miljø i branchen. Det er positivt, fordi gennemsigtighed i materialers CO2- og klimaaftryk kan give alle led i værdikæden bedre muligheder for at tage de rette valg, forklarer Claudia Garante.