Byggeriet skal hjælpe klimaet

Ny klimarapport fremhæver byggeriet som et af fokusområderne, der skal forebygge den globale opvarmning. På det område ligger Danmark lunt i svinget.
Pro Tec Vinduer er en af de danske virksomheder, som Dansk Byggeri bruger som eksempel på dansk produktion af klimavenlige byggematerialer.
Pro Tec Vinduer er en af de danske virksomheder, som Dansk Byggeri bruger som eksempel på dansk produktion af klimavenlige byggematerialer.

Byggeriet spiller en vigtig rolle i forhold til, at vi i fremtiden skal begrænse udledningen af CO2. Det fremgår af den femte Emissions Gap Report, som FN’s miljøprogram (UNEP) netop har offentliggjort i Washington D.C., USA, og i dag præsenteres rapporten i Danmark i FN Byen.

Rapporten vurderer “gabet” mellem, hvad landene på den ene side har givet tilsagn om at gøre for at begrænse CO2-udledningen, og hvad der på den anden side er nødvendigt for at holde den globale opvarmning under to grader celsius.

Rapporten peger på forskellige løsninger og har i år særligt fokus på energieffektivitet, blandt andet i byggesektoren. Det fremhæves, at drift og benyttelse af bygninger er en enorm energisluger – alene forsyning af opvarmning, nedkøling og varmt vand vurderes af FN til at stå for omkring halvdelen af energiforbruget i bygninger på verdensplan. Byggebranchen spiller således en vigtig rolle i nedbringelse af CO2-udledning verden over.

Danske eksempler

Danske byggematerialeproducenter er godt med i udviklingen af energieffektive byggematerialer. Ifølge Dansk Byggeri producerer over halvdelen af byggevirksomhederne produkter, der hjælper med at optimere energiforbruget i bygninger. I forbindelse med den danske præsentation af rapporten er Dansk Byggeri også til stede og vil blandt andet give eksempler på danske virksomheder, der har formået at udvikle byggematerialer, som har en høj grad af know-how i kombination med dansk designtradition.

Det drejer sig om Altiflex (interimsaflukningssystemer), Centrum Pæle (piloteringspæle), Komproment (integrerede solcellepaneler), Pro Tec Vinduer (energivinduer) og Scandi Byg (energieffektivt modulbyggeri).

På forkant

Ifølge Søren Hansen, direktør i Pro Tec Vinduer, ligger ikke blot disse fem men en stor del af de danske byggevirksomheder forrest i feltet hvad angår energieffektive byggematerialer.

– Danmark har i årevis haft nogle af de skrappeste byggekrav i verden, hvilket har drevet et energimæssigt konkurrenceparameter frem i branchen. Det betyder, at vi i dag har nogle af verdens allerbedste energiløsninger. Prikken over i’et i forhold til udenlandske producenter er, at vi i udviklingsprocessen samtidig har formået at kombinere populært, dansk design med den teknologiske innovation af byggematerialer. “Made in Denmark” rimer verden over på kvalitet, høj performance og æstetik, siger han i en pressemeddelelse.

Klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen, og lederen af UNEP DTU Partnership, John M. Christensen vil præsentere rapporten, og efterfølgende vil ministeren og John Christensen sammen med direktør for Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, diskutere dele af rapporten med fokus på energieffektivisering.

Relateret indhold