Byggeriet skal gå en ny og mere regenerativ vej – Building Green viser vejen

Building Green byder byggebranchen op til dialog og debat om regenerativt byggeri. Håbet er, at branchen vil gå sammen om fremadrettet at reducere presset på de planetære grænser.
Abstrakte begreber som fremtidsforskning og trends er aldrig kedelige, når fremtidsforsker Anne Skare med glimt i øjet og kendskab til mange cases tolker tidens tegn som taler på Building Green, der går all in på regenerativt byggeri.
Abstrakte begreber som fremtidsforskning og trends er aldrig kedelige, når fremtidsforsker Anne Skare med glimt i øjet og kendskab til mange cases tolker tidens tegn som taler på Building Green, der går all in på regenerativt byggeri.

Bæredygtighed i en traditionel forstand er ikke længere målet, men en milepæl på vejen. Sådan lyder det fra Building Green, der vil have regenerativt byggeri helt frem i førersædet – netop derfor er årets tema ‘Det regenerative byggeri’.

Direktør for Building Green, Sarah Elhauge, håber, at byggebranchen kan finde modet frem og tænke længere end reduktion af negativ påvirkning og i stedet stræbe efter positive forandringer og regenerering. Nu er første skridt i hvert tilfælde taget:

– Det er med stor ærefrygt, at vi tager et tema op, hvor vi skal diskutere, at vi alle sammen er forbundet – også med naturen. Men vi har brug for et skifte. Det er utrolig svært at forandre branchen alene, derfor er det gode samarbejde og fokus på alle i det omkringliggende økosystem en nødvendighed. Heldigvis findes der mange blomstrende eksempler på det gode samarbejde og holistiske arbejdsgange, der har skabt løsninger og projekter, der belaster langt mindre og bidrager positivt. Det er blandt andet nogle af disse ideer og projekter, vi ønsker at vise på Building Green København.

Et paradigmeskifte er på vej

På den kommende Building Green, der finder sted d. 1. og 2. november i Forum i København, er en af de 150 talere, der vil tale om bæredygtighed og regenerativt byggeri, fremtidsforsker Anne Skare.

Læs også: Naturen rykker ind på Building Green: “Branchen har brug for et skub til mere handling”

Set med en fremtidsforskerens synsvinkel kan den udfordring byggeriet står over for ende med at betyde, at nogle aktører bliver efterladt på den forkerte side af fremtiden, hvis vi ikke går sammen om at løse den:

– For byggeriet er den rigtige retning at bygge bedre. Den gamle retning var at bygge mere, højere, større, hurtigere, presse hinanden på priserne og lave noget, der kan stå og råbe til himlen som en ener, uden rigtigt at tænke på bæredygtighed og hvordan byggeriet falder ind i det omkringliggende samfund, fortæller Anne Skare.

Arrangørerne bag Building Green København håber, at de besøgende branchefolk vi gå til det regenerative byggeris nye principper og tilgange med et åbent sind. Arkivfoto: Building Green
Arrangørerne bag Building Green København håber, at de besøgende branchefolk vi gå til det regenerative byggeris nye principper og tilgange med et åbent sind. Arkivfoto: Building Green

Der er et paradigmeskifte på vej for byggeriet, og ifølge Anne Skare rammer Building Greens tema i tidens ånd med behov for forandring:

– Den store gamechanger i tiden er at gå fra matadorspilsbyggeri, hvor det gælder om at lave noget, som er flot og stort og blive hurtigt færdigt, til at lave noget, som faktisk er bedre. Og det tror jeg, der vil være en stor lydhørhed efter. Jeg tror, der er rigtig mange i byggeriet, som tænker: Ja, men det er jo den måde, vi altid gerne ville bygge på. Men reglerne har været imod os. Nu vil reglerne være for dig.

– Vores tid minder rigtig meget om den tid, hvor industrisamfundet begyndte at tage fart og man havde brug for entreprenører, som forstod, hvad den nye måde at bygge på bliver, hvad de nye byggematerialer bliver, hvordan vi ansætter folk og hvilke uddannelser de skal have, lyder det fra Anne Skare.

Kom med et nysgerrigt og åbent sind

Sarah Elhauge håber, at årets Building Green vil sende folk hjem med en større refleksion og måske også en følelse af, at vi og alt er forbundet.

– Den følelse kan være meget stærk og kan flytte medarbejdere, ledere, organisationer og dermed arbejdet for en ændring af byggebranchen. Derfor er mit eget personlige budskab, at man skal deltage på Building Green København i år med et nysgerrigt og åbent sind, være modig og lytte dybt til de svære og triste fakta og se det opløftende i nye principper og tilgange – på den måde tror jeg at flere og flere får øjnene op for en fremtid, der kan se anderledes ud.

Relateret indhold