Byggeriet skal blive bedre til at bruge GPS’en

Geotagging og geofencing er nye teknologier, som for alvor kan hjælpe byggebranchen imod eksempelvis indbrud og tyveri af materiel.
Stefan Lindau, salgschef ved Panasonic Norden. Pressefoto.
Stefan Lindau, salgschef ved Panasonic Norden. Pressefoto.

Når vi tænker GPS, tænker vi mest på vores smartphones, og på hvordan Google og Apple Maps hjælper os med at finde vej til steder, vi ikke har været før.

Men for mange industrier – herunder byggebranchen – kan GPS bruges til så meget mere.

Eksempelvis kan brugen af GPS på de hårdføre enheder som ofte benyttes i byggebranchen betyde, at enhederne kan spores uanset, hvor de er, og data kan slettes automatisk for at beskytte sårbare data – både automatisk eller via den tilhørende management-software.

Det er en glimrende løsning, når virksomhederne står i en uheldig situation med meget tyveri.

Corona har sendt tyvene på byggepladsen

Under Corona har byggepladser i eksempelvis Storbritannien oplevet en drastisk stigning i antallet af indbrud på op imod 50 procent, og derfor har GPS-teknologi været brugt for at beskytte særligt mobile enheder.

Den britiske byggebrancheforening bekræfter, at de har oplevet en voldsom stigning i indbrud på varevogne, hvor kriminelle stjæler både værktøj og computer-enheder.

Geofencing er en mulighed i forhold til at løse dette problem: Det er en lokationsbaseret software-løsning, som benytter WiFI, GPS eller dataforbindelse til at aktivere en programmeret funktion, når en enhed forlader et prædefineret areal, også kaldet et geofence.

Geotagging for præcision

Et andet område er geotagging. Billeder med geotag kan være en gave i alt fra den tidlige planlægningsperiode til proceskontrol og dokumentation af det færdige arbejde.

Geotagging er grundlæggende muligheden for at tillægge GPS-koordinater som identificerbar metadata til både billede og video – så det er lettere at dokumentere kontraktmæssige aftaler.

Derudover kan geotaggede fotos være brugbare i forbindelse med udbedring af infrastruktur, hvad end det er vejnettet eller kloakering – områder som kan være svære at pinpointe præcist – eller områder, som efterfølgende dækkes af asfalt, beton eller jord.

Derudover kan det være yderst brugbart at have en samling af informationer, som ikke kun er billedmateriale, men også relevant metadata, som kan overdrages til kunden, når byggeriet er overstået.

Det er på tide, at byggeriet får øjnene op for de nye muligheder.

Relateret indhold