Byggeri af BIG-boliger bremses af fiskestank

Grænseværdier for lugt påvirker byggeriet af 450 studieboliger i Esbjerg, som nu ventes skrottet og erstattet af hotellejligheder og erhverv.
BIG har tegnet kaktus-tårnene i Esbjerg, men der er nu sået tvivl om, hvorvidt der kommer de lovede 450 studiboliger på havnen. Illustration: BIG.
BIG har tegnet kaktus-tårnene i Esbjerg, men der er nu sået tvivl om, hvorvidt der kommer de lovede 450 studiboliger på havnen. Illustration: BIG.

Gode ideer kan undertiden bremses af historiske omstændigheder.

Det er i hvert fald situationen i Esbjerg, hvor prestigeprojektet Esbjerg Towers nu skal ud i en fornyet høring. Det skriver jv.dk. Historisk har fisk og Esbjerg nemlig været knyttet sammen som en gordisk knude, og det påvirker udviklingen af de markante kaktus-tårne, som er tegnet af Bjarke Ingels Group. Det viser sig nemlig, at det ikke kan lade sig gøre at bygge ungdomsboliger fra ti etager og opad. De tre tårne bliver på henholdsvis syv, ti og 17 etager og skulle indeholde 450 ungdomsboliger, men en såkaldt luftspredningsberegning har vist, at bebyggelse i højder over 27 meter potentielt kan udsætte beboere i den højde og derover for såkaldt luftbelastning over den lovfastsatte grænseværdi.

Det får den betydning, at der kun kan etableres erhverv såsom hotel eller kontorer i de øverste syv etager.

Ukendt antal boliger

Erhvervslivet i området skal dog ikke bøde for stanken. Esbjerg Kommune har været i dialog med Erhvervsstyrelsen, og i den forbindelse er kravet klart, at produktionsvirksomhederne ikke kan blive pålagt skærpede krav som følge af planlægningen af det nye boligområde.

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) påvirker grænseværdierne det højeste af de tre tårne og sandsynligvis også toppen af det mellemste tårn, og derfor bliver planforslagene ændret.

– Stueetagen var tiltænkt erhverv og café, mens alle andre etager var tiltænkt boliger, men om man nu bytter om og anvender stueetagen til boliger og rykker eksempelvis caféen højere op, det ved jeg ikke. Bygningerne forbliver i bund og grund de samme, det er kun fordelingen, der hidtil har været 90 procent boliger og 10 procent erhverv, der bliver anderledes, siger han.

Relateret indhold