Bygger ny slags Power-to-X anlæg målrettet landbrug og skibsfart i Lemvig

Et 1.100 m2 stort power-to-ammonia-anlæg skal opføres ved Lemvig og forventes at kunne producere 5.000 ton grøn ammoniak om året.
Anlægget skal være med til at gøre Danmark førende indenfor power-to-X-teknologi og danne basis for opskalerede anlæg.
Anlægget skal være med til at gøre Danmark førende indenfor power-to-X-teknologi og danne basis for opskalerede anlæg.

Oftere hører vi om ‘power-to-X’, som er processen, hvor grøn elektricitet omdannes til brint eller andre brint-baserede produkter via elektrolyse og videreforædling.

Nu skal entreprenøren IBG for Skovgaard Energy i Ramme ved Lemvig opfører en 1.100 m2 stor bygning til et dynamisk power-to-ammonia-anlæg, der omdanner ammoniak til elektricitet.

Anlægget bliver det første af sin slags og adskiller sig fra andre anlæg ved udelukkende at være baseret på grønne energikilder.

Det bliver derfor også model for kommende anlæg, der skal producere grøn ammoniak gennem elektrolyse. Ammoniakken skal bruges som gødning og bæredygtigt brændstof til blandt andet skibe. Samtidig kan ammoniakken også omdannes tilbage til grøn energi og dermed på sigt sikre en stabil el-forsyning uafhængig af sol og vind.

Anlægget, som skal afleveres til bygherre i sommeren 2023, opføres i betonelementer og kommer til at producere grøn ammoniak af strøm fra nærliggende vindmøller og et solcelleanlæg i området. Det forventes at kunne producere 5.000 ton grøn ammoniak om året – og derved give en CO2-reduktion på 8.200 ton.

Projektet er et samarbejde mellem Skovgaard Energy, EUDP, Vestas og Topsøe. Bygherrerådgiver er WH PlanAction.

Relateret indhold