Byggeleder bortvist på grund af asbest-snyd

Fusk med prøvesvar har udsat tømrere på københavnsk byggeprojekt for asbest på arbejdspladsen.
Selv om brugen af asbest herhjemme blev forbudt allerede i 1980'erne, finder man det stadig særligt i gamle eternitplader. Foto: GettyImages.
Selv om brugen af asbest herhjemme blev forbudt allerede i 1980'erne, finder man det stadig særligt i gamle eternitplader. Foto: GettyImages.

Et tømrersjak har anmeldt en byggeleder til politiet og Arbejdstilsynet for at have forfalsket svaret på en prøve, der påviste asbest på en byggeplads i Østersøgade og Bartholinsgade i København, hvor tagene skulle skiftes ud. Det skriver Fagbladet 3F.

Det drejer sig om medarbejdere i byggevirksomheden Arne Pedersen A/S fra Greve – hvor også byggelederen er fra. Bemeldte person er nu bortvist af virksomheden som følge af hans svindel.

– Jeg er chokeret og målløs. Det burde simpelthen ikke kunne ske, siger tillidsmand og tømrer Laurits Lillelund til mediet.

Sagen blev kun opdaget fordi tømrerne selv fattede mistanke om snyd og af egen lomme betalte for tests af materiale fundet på byggepladserne.

– Jeg ved godt, at der er nogle banditter i byggebranchen. Men det er langt over grænsen først at lyve om, at der ikke er asbest, og bagefter tilsyneladende begå dokumentfalsk, siger Laurits Lillelund til Fagbladet.

Arne Pedersen skal betale en bod på 110.000 kroner til 3F BJMF for brud på ledelsesretten under hovedaftalen.

Asbest øger risikoen for den farlige kræfttype lungehindekræft – og det er omfattet med stor risiko at arbejde med eller i nærheden af det forbudte byggemateriale.

Relateret indhold