Byggekonkurser har stabiliseret sig på lavere niveau

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Med 42 byggekonkurser i juli og 289 i 2014 til dato fastholdes tendensen med færre konkurser i byggeriet, og der er håb om, at bygge- og anlægsvirksomhederne kan klemme sig under limbostangen med 500 konkurser i år. Til sammenligning var der, da det så værst ud for byggeriet i 2010, over 1.000 konkurser i branchen. Og i 2013 var der cirka 700 byggekonkurser.

Finanskrisen indebar en temmelig ekstrem påvirkning af byggeriets konkursomfang. I mere “normale” år har der historisk været mellem 200 og 400 byggekonkurser, så der er endnu et stykke vej, før vi rammer en normalsituation. Men heldigvis går det i positiv retning nu.

Der er flere årsager til det faldende antal konkurser. For det første har der allerede fundet et skarpt udskilningsløb sted i branchen. For det andet har krisen fået branchen til at være mere selektiv med at sige ja til nye ordrer. Og for det tredje har 2014 været et godt år for byggeaktiviteten med udbedring af stormskader og med en Boligjobordning, der ikke mindst i yderområderne spænder et aktivitetsmæssigt sikkerhedsnet ud under mange virksomheder. Også derfor er det beklageligt, at denne ordning nu står til at ophøre med årets udgang.

Gråzone mellem krise og opsving

Vender man blikket mod konkursudviklingen i det samlede private erhvervsliv, er der også gode nyheder.

Når der korrigeres for sæsonudsving, var der i juli 301 konkurser. Det er ganske vist lidt flere end i juni. Men ligesom for byggeriet, har konkursomfanget i den samlede danske økonomi i 2014 stabiliseret sig på et lavere niveau end i 2013. Det er endnu et tegn på, at dansk økonomi bevæger sig entydigt i den rigtige retning, selvom vi endnu ikke befinder os i et decideret opsving.

Den økonomiske udvikling er ikke sort-hvid. Man hopper ikke direkte fra krise til buldrende opsving. Vi har formentlig lagt krisen bag os nu, og er på vej ind i en mere normal økonomisk situation – en slags ingenmandsland mellem krise og et muligt kommende opsving. Denne gråzone giver måske knapt så mange overskrifter, som hvis man med store armbevægelser proklamerer, at nu er opsvinget her. Men det er ikke desto mindre realiteten i Dansk Byggeris optik.

Relateret indhold