Byggefirma har sat stopper for arbejdsulykker blandt lærlinge

Lærlinge er overrepræsenteret i statistikkerne over arbejdsulykker, men ikke hos entreprenørfirmaet Einar Kornerup, der har vundet Arbejdsmiljøprisen 2020.
Unge er traditionelt overrepræsenteret i ulykkesstatistikker. Foto: Arbejdsmiljørådet.
Unge er traditionelt overrepræsenteret i ulykkesstatistikker. Foto: Arbejdsmiljørådet.

Unge og nye medarbejdere har traditionelt været overrepræsenteret i statistikkerne over arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen. Men hos entreprenørfirmaet Einar Kornerup er de kommet den udfordring til livs gennem en dedikeret indsats over for lærlinge gennem mange år.

Nu bliver Einar Kornerup belønnet med Arbejdsmiljøprisen 2020 i kategorien Unge- og nyansattes arbejdsmiljø. Samtidig får virksomheden rosende ord med på vejen af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S):

– Det ligger mig meget på sinde, at unge får en god start på deres arbejdsliv. De unge hos Einar Kornerup oplever i starten af deres arbejdsliv, at arbejdsmiljø er vigtigt og bliver prioriteret. Det tror jeg, er en afgørende erfaring for de unge. Derfor glæder det mig også, at virksomheden med sin indsats har set et markant fald i arbejdsulykker blandt lærlinge.

Fokus på sikkerhed lige fra lærlingenes start

Einar Kornerup har især haft fokus på modtagelse af lærlinge og unge medarbejdere både i virksomheden generelt, hvor de får et kursus i arbejdsmiljø, men også ude på de enkelte byggepladser, hvor de opfordres til at gøre opmærksom på farlige eller usikre situationer.

– Vi mødes to gange om året med lærlingene inde på vores kontor og taler om, hvad der sker ude på pladserne. Vi taler også om arbejdsmiljø og lægger også op til, at de deler deres oplevelser. Jeg tror, man som lærling får en oplevelse af, at det er legalt at tage arbejdsmiljømæssige spørgsmål op, siger Signa Kyllebæk Petersen, der er arbejdsmiljøkoordinator på 13. år for Einar Kornerup.

I dag er niveauet for ulykker blandt lærlingene nu på niveau med de øvrige medarbejdere, og siden 2014 er der kun registreret ganske få arbejdsulykker, der har involveret unge medarbejdere. Formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage roser prisvinderen for at sætte fokus på lærlinge og nye medarbejderes arbejdsmiljø og sikkerhed, for det er der et generelt behov for, og erfaringen viser, at det svarer sig.

– Fra forskningen ved vi, at nye medarbejdere oftere kommer ud for arbejdsulykker. Hos Einar Kornerup får de nyansatte en grundig introduktion og oplæring. Det vedvarende og systematiske fokus på lærlinge har givet gode resultater, og jeg er overbevist om, at indsatsen kan inspirere andre arbejdspladser i branchen, siger hun.

Relateret indhold