Byggebranchen svigter sine kloge hoveder

EUX-tømrerne, der kombinerer svendebrev og gymnasiefag, har svært ved at finde lærepladser, fordi håndværksvirksomhederne har for mange fordomme - ny kampagne skal rette op.
EUX-linjen  er populær uddannelse blandt unge tømrerlærling - men det er svært at få læreplads, og det skal der nu rettes op på. Foto: Getty Images.
EUX-linjen er populær uddannelse blandt unge tømrerlærling - men det er svært at få læreplads, og det skal der nu rettes op på. Foto: Getty Images.

EUX med potentiale

  • 1 ud af 3, der søger ind på en erhvervsuddannelse lige efter folkeskolen, søger en EUX.
  • 45 % af de unge på EUX ville have valgt gymnasiet, hvis EUX ikke havde eksisteret.
  • 85 % af alle oplæringsvirksomheder er tilfredse/meget tilfredse med deres EUX-lærlinge.
  • 8 % af EUX-lærlingene på bygge- og anlægsområdet har planer om at fortsætte direkte videre i uddannelsessystemet.
  • Gennemsnittet for alle EUX-uddannelser er 18 %. 34 % af EUX-lærlingene på de tekniske erhvervsuddannelser, herunder tømrere, kan ikke få en læreplads fra start og begynder i skoleoplæring.
  • På de tilsvarende almindelige erhvervsuddannelser er tallet 25 %.
  • Informationsmaterialet om EUX-tømrerlærlinge kan hentes her.Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG), 2021

Der findes små 4.700 tømrervirksomheder i landet, men under 40 procent af dem tager lærlinge ind, viser de seneste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Derfor er det i øjeblikket svært for mange unge at finde en god praktikplads at stå i lære som tømrer.

Ekstra svært er det dog for de unge, der vælger at gå håndværkervejen som en kombination af håndværk og boglige fag på gymnasieniveau.

De såkaldte studenter-tømrer oplever nemlig, at de kan have svært ved at finde en læreplads efter deres grundforløb, og så må de begynde deres hovedforløb i skoleoplæring.

Fravælges af uvidenhed ude i branchen

Det sker for 30 procent af EUX-tømrerlærlingene, og problemet er så alvorligt, at Træfagenes Byggeuddannelse nu sætter en kampagne i gang for at få flere af virksomhederne til at tage en EUX-lærling.

– EUX-tømrere er attraktive faglærte medarbejdere, men vi risikerer at miste dem til andre ungdomsuddannelser, fordi der mangler lærepladser, siger Ole Gregersen, formand for Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse.

– En del af problemet bunder i, at mange arbejdsgivere ikke rigtigt kender EUX-tømreruddannelsen og de forbedringer, der er sket de senere år. Dét skal der gøres noget ved, og derfor har vi udarbejdet konkret og saglig information til virksomhederne om uddannelsen, om virksomhedernes erfaringer og om lærlingenes motivation for at vælge den, siger Ole Gregersen.

EUX en uddannelse til tiden – og for livet

Da EUX-linjerne for 10 år siden blev indført som uddannelsesvej, var det for at løfte uddannelsesniveauet for branchens håndværkere, hvoraf nogle nok ville fortsætte med andre byggerelaterede uddannelser og dermed blive en mere alsidig arbejdskraft med både praktiske og teoretiske færdigheder.

For de unge kunne EUX-uddannelsen være en god indgang til et håndværksfag, man kunne vælge af lyst og interesse uden at afskære sig muligheden for at læse videre uden at skulle starte helt forfra på skolebænken igen. Dermed ville håndværkeruddannelsen i mindre grad blive en jobmæssig og livslang blindgyde og i højere grad er robust afsæt for de utrolig mange forskellige stillinger, der findes i byggebranchen.

De åbne muligheder har da også gjort EUX uddannelsen populær blandt de unge. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) fra 2021 viser, at EUX bliver valgt af hver tredje, der søger ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Problemet på tømreruddannelsen og de øvrige tekniske EUX-uddannelser er dog, at én ud af tre elever ikke får en læreplads fra starten og må begynde i skoleoplæring. På de tilsvarende almindelige erhvervsuddannelser er det én ud af fire.

De fleste EUX’er bliver i virksomheden

I Træfagene oplever man, at barrieren for de EUX’erne skyldes misforståelser og forudfattede meninger ude i virksomhederne, som farver deres valg, når de skal have ny lærling.

Det er f.eks. en udbredt forestilling om, at de fleste EUX’ere stopper med at arbejde, så snart de er udlært, fordi de hellere vil læse videre. Men det sker ikke.

– Uddannelsen er skruet sammen, så den giver direkte adgang til en række videregående uddannelser, men undersøgelsen fra EVA viser, at langt de fleste fortsætter med at arbejde, når de har fået svendebrev og studenterhue. På bygge- og anlægsområdet har kun 8 % af EUX’erne planer om at fortsætte direkte videre i uddannelsessystemet, påpeger Træfagenes Byggeuddannelse.

– Branchen tørster efter faglært arbejdskraft, og med EUX-uddannelsen kan vi tiltrække og fastholde en stor gruppe af dygtige unge til tømrerfaget. Derfor er det afgørende, at vi som branche møder dem med åbenhed og kan tilbyde dem sammenhængende uddannelsesforløb, hvor det også er muligt at få en læreplads, siger Morten Lehmann, der er næstformand i Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse.

Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse håber, at informationsindsatsen giver arbejdsgiverne et fornyet billede af uddannelsen, og at det resulterer i flere lærepladser.

– EUX-tømreruddannelsen har kun eksisteret i lidt over 10 år, og arbejdsgiverne har haft behov for at se den an, men nu er det på høje tid, at flere virksomheder – også de små og mellemstore – støtter op om EUX’erne. Virksomhederne har lige så meget brug for de unge, som de unge har brug for virksomhederne, siger Ole Gregersen og Morten Lehmann.

Relateret indhold