Byggebranchen skal rydde op i egne rækker

Der skabes de kommende år tusinder af arbejdspladser til byggebranchen gennem øget aktivitet i den almene sektor.
Jeg er mest optaget af, at opgaverne udbydes på danske løn- og arbejdsvilkår. Det har vi sikret med vore aftaler, siger minister for By-, Bolig- og Landdistrikter, Carsten Hansen. Foto: Ulrik Jantzen.
Jeg er mest optaget af, at opgaverne udbydes på danske løn- og arbejdsvilkår. Det har vi sikret med vore aftaler, siger minister for By-, Bolig- og Landdistrikter, Carsten Hansen. Foto: Ulrik Jantzen.

[html]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNDA2IiBoZWlnaHQ9IjIyOCIgc3JjPSIvL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9rdEZKeklyNDZiRSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=[/html]

Det er ikke mange af regeringens ministre, der har holdt fast i samme ministerpost gennem hele regeringsperioden, men statsministeren må åbenbart have været tilfreds med præstationen i By-, Bolig-, og Landistriktsministeriet, for Carsten Hansen sidder fortsat ved bordenden.

Det er ikke et ministerium, der udadtil har gjort stort væsen ud af sig selv, men der har været arbejdet sikkert og roligt på de indre linier, og ikke mindst det seneste år har resultaterne af en langsigtet strategi vist sig:

– Vi har især på boligområdet vist gode resultater – ikke mindst for beskæftigelsen i byggeriet, hvor jeg selv – mens jeg havde “ærligt arbejde”, inden jeg kom i Folketinget – tjente min løn, siger ministeren til Dagens Byggeri med et smil på læben.

Masser af arbejdspladser

Carsten Hansen peger selv på seks store politiske aftaler med bredt flertal, som hans største resultater:

– Jeg lægger vægt på, at vi laver brede aftaler på boligområdet, som er det næstvigtigste område i et menneskes liv efter valget af partner. Vi har holdt hånden under mange håndværkeres beskæftigelse med moderniseringen af den almene sektor for at sikre, at den bliver miljørigtig. I perioden 2011-2016 tilføres den almene sektor 30 milliarder kroner. De giver 85.000 håndværkere beskæftigelse. Vi har renoveret mange lejligheder. Vi har fået styr på energirenoveringerne og løst problemerne omkring, at en almindelig udlejer nu kan investere i energirenoveringer for den private udlejningssektor, og tjene investeringen hjem gennem energibesparelsen, uden at lejerne stiger i husleje. Paradoksproblemet, som det kaldes, er løst. Desuden tilføres yderligere 18 milliarder kroner til den almene sektor, der blive mere konkurrencedygtig, og der renoveres flere end 50.000 lejligheder. Der skabes 20.000 håndværkerarbejdspladser – langt mere end der forsvinder ved BoligJobordningens ophør. Det var en håndsrækning under krisen, siger Carsten Hansen.

Mindst 12 procent lærlinge

Ministeren understreger samtidig over for Dagens Byggeri, at når det kommer til byggebeskæftigelse i den almene sektor, er flere end 90 procent af jobbene besat af danske byggearbejdere:

– Jeg er dog mest optaget af, at opgaverne udbydes på danske løn- og arbejdsvilkår. Det har vi sikret med vore aftaler. Det er et krav fra Landsbyggefonden og de enkelte afdelinger ved udbud. Samtidig skal virksomhederne have mindst 12 procent lærlinge, Vi har også i byggeriet et stort ansvar for at der fremadrettet er voksne svende til at betjene os, siger Carsten Hansen, der i det nye år ikke mindst vil se frem til gennemførelsen af en ny lejelov, der skal erstatte den “midlertidige lejelov” og boligreguleringslov fra 1939. Det gælder blandt andet reglerne om indflytningssyn og udflytningssyn.

Underbyder

Han opfordrer byggebranchen til at “rydde op i egne rækker” til gavn for de “seriøse, dygtige og ordentlige” byggefirmaer:

– Der findes byggefirmaer, der underbyder på arbejdsmiljøet og ansætter uautoriseret arbejdskraft. Der skal ryddes op, og det håber jeg, at branchen selv vil medvirke til, siger Carsten Hansen, der konstaterer, at der næppe nogensinde tidligere er gennemført så mange bygge- og anlægsarbejder, som det sker i disse år med blandt andet de store supersygehuse og letbanerne:

– Byggevirksomhederne skal forberede sig på at kunne byde på disse opgaver ved blandt andet at danne netværk, så man kan give tilbud i fagentreprise. Og så skal der bygges flere boliger i byerne, ikke mindst ungdomsboliger, og vi skal sikre klimatilpasningerne af vore byer, slutter by-, bolig-, og landdistriktsminister Carsten Hansen og ønsker hele byggebranchen et godt nytår!

Relateret indhold