Byg et porebetonhus og få en skov

Bygger man et hus af porebeton med Ytong Energy+, så giver Xella Danmark 100 træer gennem organisationen Growing Trees Network Foundation.
Hos Xella Danmark har salgsdirektør Lars Nygaard og Head of Technical & Sustainability Johan Lystbæk Vestergård store ambitioner for antallet af plantede træer i 2022. Foto: Xella Danmark.
Hos Xella Danmark har salgsdirektør Lars Nygaard og Head of Technical & Sustainability Johan Lystbæk Vestergård store ambitioner for antallet af plantede træer i 2022. Foto: Xella Danmark.

De danske skove er under pres, men flere nyplantnings-initiativer forsøger at øge omfanget af dem. Et af dem er Growing Trees Network Foundation, hvor foreninger, fonde og virksomheder muligheden for at støtte beplantningen af nye folkeskove og bevare rydningstruede skove i hovedsageligt Danmark.

Det har Xella Danmark valgt at støtte. Byggematerialeproducenten er for nyligt blevet partner og har sat et ambitiøst mål for antallet af plantede træer i 2022.

– Vi har valgt at donationerne af 100 træer skal udløses, hver gang en kunde bygger et hus med Ytong Energy+, og vi tror på, at vi kan runde plantningen af 10.000 træer ved udgangen af 2022, siger Lars Nygaard, Salgsdirektør hos Xella Danmark og fortsætter:

Ytong Energy+ er et af virksomhedens energioptimerende byggeblokke og Xella slår på, at det er fremstillet af de naturlige materialer kalk, sand og vand.

– Vi synes derfor, at det var nærliggende at belønne byggerier opført med et bæredygtigt byggemateriale til at få plantet flere træer i Danmark.

Nej, det er ikke greenwashing

Xella er ikke den første virksomhed, som vælger at støtte klimavenlige og bæredygtige initiativer og projekter. Hvilket selvfølgelig altid er positivt, men også rummer faren for at blive anklaget for greenwashing.

Hos Xella forklarer Johan Lystbæk Vestergård, Head of Technical & Sustainability, at man er glade for aftalen med Growing Trees Network Foundation, og at den på ingen måde skal ses som en måde at købe aflad på:

– Det handler derimod om endnu en måde at sætte fokus på og bidrage til at løse en udfordring, der har en mærkbar betydning for os allesammen.

– Selv om Ytong Energy+ i forvejen er produceret med bæredygtighed for øje, så handler initiativet her for os om at være en del af løsningen i forhold til at mindske byggeriets generelle belastning af klimaet. Med plantningen af 100 træer per hus bygget støtter vi lokalt for at hjælpe globalt, siger Johan Lystbæk Vestergård.

Xella har tidligere markeret sig med bæredygtighedsinitiativer. I 2020 vandt virksomheden Byggeriets Miljøpris for deres genanvendelsesordning, hvor porebetonrester fra byggerier bliver indsamlet og indgår i produktionen af nye produkter.

Stor lyst til at bidrage

Growing Trees Network Foundation står bag en række skovrejsningsprojekter i Danmark. Siden 2012 har den selvejende institution medvirket til plantning af 2.800.000 træer i såkaldt Folkeskove rundt om i landet i samarbejde med kommuner, virksomheder og private.

Blandt partnerne, son Xella Danmark nu er blevet, tælles et par håndfulde virksomheder fra byggebranchen ud af i alt 136 partnere.

Når Xella deres ambition om at kunne medvirke til plantning af 10.000 træer vil det dog være det største antal nyplantninger, som byggebranchen formidler.

De aller flittigste partnervirksomheder har doneret 100.000-120.000 træer, mens TV2/DN indsamlingen ‘Danmark planter træer’ i 2019 gav hele 1.080.000 træer.

Relateret indhold