Bydel med 2.000 træboliger kan blive en realitet på Amager

Planlægningen af den nye bydel Vejlandskvarteret med andet på boliger bygget i træ og genbrugsmaterialer til omtrent fire tusinde beboere igangsættes med arkitektkonkurrence.
København får ny bæredygtig bydel bygget i træ. Foto: By & Havn.
København får ny bæredygtig bydel bygget i træ. Foto: By & Havn.

Fredag blev materialet til en ny arkitektkonkurrence om Vejlandskvarteret offentliggjort. Kvarteret på Amager har tidligere blandt andet været jagtområde i Chr. IVs tid, henrettelsesplads og losseplads. Fremover skal området være Københavns nye bæredygtige bydel – med 2.000 nye boliger bygget i træ, certificeret efter de højeste standarder for bæredygtighed og med facader beklædt med naturmaterialer som sten, tegl og træ.

Mere end en tredjedel af kvarterets areal skal reserveres til natur og rekreative områder, og grønne sammenhængede arealer skal danne forbindelser ud til naturen omkring.

Med Vejlandskvarteret får vi en ny fantastisk, grøn københavnerbydel med 2.000 bæredygtige boliger bygget i træ – det første kvarter af sin slags i Danmark i den skala …

Overborgmester Frank Jensen

Cirka 500 af kvarterets nye boliger skal være almene boliger. Det fremgår af materialet til arkitektkonkurrencen, som offentliggøres i dag.

– Med Vejlandskvarteret får vi en ny fantastisk, grøn københavnerbydel med 2.000 bæredygtige boliger bygget i træ – det første kvarter af sin slags i Danmark i den skala – og dejlige, grønne områder, som binder bydelen sammen med naturen omkring. Københavnerne kan glæde sig til boliger med fællesskab i centrum, netop som mange børnefamilier og studerende efterspørger, siger overborgmester Frank Jensen.

Input til masterplan

Forud for arkitektkonkurrencen har borgere og interesseorganisationer givet input til masterplanen for det nye område.

Forslagene har været med til at danne baggrund for de krav, der stilles til det nye byggeri i konkurrencematerialet. Det er blandt andet et krav, at både bygninger og kvarter skal leve op til de højeste standarder inden for bæredygtigt byggeri. Biltrafikken i kvarteret skal begrænses mest muligt. Og der skal plantes arter, som allerede vokser på Amager Fælled, og som kan trække fugle og insekter med ind i kvarteret.

Bag projektet står By & Havn og PensionDanmark, der er gået sammen i et projektselskab. Selskabet skal de kommende 10 år udvikle den nye bydel, som bliver det fjerde og sidste bykvarter i Ørestad.

Byggestart i 2021

Der er indbudt fem teams til at deltage i masterplanskonkurrencen for Vejlandskvarteret under hhv. AART Architects, Henning Larsen, SLETH, Vandkunsten og WERK, som skal sende forslag ind inden primo november. Vinderforslaget forventes at blive offentligtgjort i starten af december i år.

Det forventes, at byggeriet af kvarteret kan gå i gang i 2021, når lokalplanen for området er vedtaget.

Relateret indhold