Bro vinder byggebranchens Oscar

Betonelementprisen og Utzon-Statuetten gives til Schønherr i et projekt, hvor betonelementer er blevet kombineret med natur.
Broen er anlagt ved Filsø i Vestjylland. Foto: Pressefoto/Carsten Ingemann.
Broen er anlagt ved Filsø i Vestjylland. Foto: Pressefoto/Carsten Ingemann.

Filsø Ellipsen

  • Bygherre/ordregiver: Naturstyrelsen, Realdania, Aage V. Jensens Natur Fond. Skolestuen: Aage V. Jensens Natur Fond
  • Bygherrerådgivere: Niras
  • Bygningsarkitekt: Schønherr A/S
  • Ingeniør: Fuldendt A/S
  • Entreprenør: Otto Christensen A/S
  • Status: Filsø realiseret 2012-2017. Filsø skolestue realiseret 2016-2018
  • Areal: 4.300 m². Skolestuen 480 m², Bygnings areal 180 m²
  • Samlet anlægssum: 3.6 mio. DKK. Skolestuen: 12 mio. DKK

Tegnestuen Schønherr vinder Betonelement-Prisen 2019 og Utzon-Statuetten. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse. Prisen og statuetten får de for deres brug af industrielt præfabrikerede betonelementer i tilblivelsen af en oval betonbro i det enestående Vesterhavske naturlandskab ved Filsø.

Broen omkring Filsø er udviklet i et samarbejde mellem Realdania, Aage V. Jensen Naturfond og Naturstyrelsen.

– Det betyder enormt meget for os, når vores arbejde bliver anerkendt. Filsøprojektet har virkelig været en holdindsats, og vi deler glæden med både vores bygherrer og entreprenører. Landskabsarkitekturen handler netop om iscenesættelse af det offentlige fællesskab – det vi alle deler med hinanden. Prisen for Filsø, er i virkeligheden er en pris til fællesskabet og naturen. Det er vi stolte af, siger kreativ direktør Rikke Juul Gram sammen med hendes associerede partner Rasmus Stougaard og projektleder Anders Heeland Madsen, som alle tre er en del af landskabsarkitektfirmaet Schønherr.

Anderledes linjer

I 2011 satte Aage V. Jensen Naturfond sig for at genskabe søen gennem ét af danmarkshistoriens største naturgenopretningsprojekter.

– Efter at landbrugets lige og maskinelle linjer havde besat området frem til 2011, hvor der blev sat de første streger på broen, blev det muligt at genintroducere de panorerende bevægelser fra lettende fugleflokke i en organisk struktur. Men den vesterhavske indlandsnatur kan vise tænder, særligt om vinteren. Derfor skulle broen have en robusthed, som oplagt var mulig i beton, siger Rikke Juul Gram.

Også hos juryen er der store roser til projektet, som er en “unik” komposition mellem natur og betonelementer.

– Filsø er et unikt eksempel på, at hvordan betonelementer kan kombineres med smuk natur. Schønherr har ved brug af betonelementer formået at skabe en mesterlig

forbindelse mellem naturens egne former og betonen. Det føles nærmest, at man som besøgende i stand til at gribe himlen, horisonten og et enestående naturlandskab i ét blik og en sammenhængende bevægelse. Derfor skal de have prisen i år, siger Kent Martinussen, der er formand for Betonelement-Prisens jury og administrerende direktør på Dansk Arkitektur Center.

Utzon-statuetten bliver også populært kaldt byggebranchens Oscar. Tidligere har tegnestuer som C.F. Møller og BIG vundet statuetten.

Relateret indhold