Når den britiske Premierminister Theresa May i dag aktiverer EU-traktatens artikel 50, bliver forhandlingerne om Brexit alvor.
De danske rådgivende ingeniørvirksomheders globale profil gør, at Brexit har betydning. Det handler om personer og kapital. I dag beskæftiger danske rådgivende ingeniørvirksomheder 1.500 personer i britiske datterselskaber, mens virksomheder i Danmark med britisk ejer beskæftiger ca. 500 personer.
Hertil kommer de samarbejder, der er mellem danske og britiske virksomheder i Danmark, i UK og på fælles projekter i Europa og globalt. For danske virksomheder er det rådgiveromsætning for 2,5 mia. kr., der påvirkes af Brexit.
Udfordringerne knytter sig særligt til to af de centrale friheder i EU’s indre marked: fri bevægelighed for personer og fri bevægelighed af kapital. Hvis disse områder bliver mindre smidige, end de er i dag, så vil det påvirke muligheden for at samarbejde, investere, hjemtage overskud og udnytte specialister på tværs af grænserne.
Og problemet vil gælde begge veje. Det vil være et tab for danske rådgivende ingeniørvirksomheder, men det vil også være et tab for britiske virksomheder. Og det vil være et tab for begge lande. Det er centralt, at den danske Brexit-forhandlingsposition har fokus på konsekvenser og muligheder for rådgiver- og serviceerhverv.