BR 15 et skridt i den rigtige retning

Konsulent Kristian Henningsen DI Byg.
Konsulent Kristian Henningsen DI Byg.

Energistyrelsen har netop sendt bygningsreglementet 2015 (BR 15) i høring. DI Byg har aktivt været involveret i det arbejde, som er gået forud for høringen. Vi har således deltaget i den tekniske følgegruppe, som har haft til opgave at komme med input til Energistyrelsen. Der har også været oprettet en ad hoc gruppe om bygningsreglementet med en række af DI’s Bygs medlemmer.

Hovedændringerne i BR 15 er følgende: Lavenergiklasse 2015 bliver minimumskrav. Opgradering af energikrav til vinduer og ophævelse af krav til vinduers overfladetemperatur. BR tilpasses EU’s eco-design forordninger om krav til installationer i bygninger. Indførelse af frivillige energiklasser for eksisterende bygninger som et alternativ til nogle komponentkrav. Indregning af VE i energirammen.

Forbedret og billiggjort

Med BR 15 overgår lavenergiklasse 2015 til obligatorisk energirammekrav for nybyggeri. Lavenergiklasserne er en del af udmøntningen af den energipolitiske aftale fra 2008, hvor det blev besluttet, at energiforbruget i nybyggeriet skal reduceres med i alt 75 pct. i 2020 i forhold til 2006.

Både lavenergiklasse 2015 og bygningsklasse 2020 er på forhånd indført som frivillige klasser i bygningsreglementet, så branchen får en række år til at udvikle nye løsninger og gøre sig erfaringer. Samtidig betyder den tidlige udmelding af klasserne, at de løsninger og byggemetoder, som udvikles og afprøves til disse byggerier, bliver forbedret og billiggjort frem mod overgang til obligatorisk energirammekrav.

DI Byg har i forbindelse med BR 15 arbejdet for en generel harmonisering af kravene til byggevarer og specifikt for at undgå et krav til vinduers overfladetemperatur. DI Byg mener, at den nuværende bestemmelse om vinduers overfladetemperaturkrav såvel som anbefalingen i vejledningsteksten er et eksempel på et nationalt særkrav, der hindrer samhandel af byggevarer på tværs af landegrænser og dermed en effektiv konkurrence. Det er derfor glædeligt, at Energistyrelsen i høringsudkastet lægger op til at afskaffe kravet om overfladetemperatur til vinduer.

DI Byg vil inden for kort tid sende høringen videre til medlemmerne, som opfordres til at fremsende evt. kommentarer til høringen, hvorefter disse vil blive videreformidlet til Energistyrelsen samlet.

Relateret indhold