Furesø Kommune har opført botilbud til 16 udsatte borgere. De to adskilte botilbud er samlet i et stort hus under samme tag, som er opført og indrettet med fokus på at skabe optimale forhold for beboerne – og med målet om at bygge så bæredygtigt som overhovedet muligt.
En ambition, der har gennemsyret projektet i alle valg af konstruktioner, løsninger, materialer, indretning.
– Vi har i kommunen en klar målsætning om at bygge bæredygtigt, og i den proces stod dette projekt som en oplagt mulighed for os, siger Lene Munch-Petersen (A), formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling i Furesø Kommune, til Dagens Byggeri.
– Vi har fået bygget et hus uden sidestykke, et eksemplarisk projekt. Det er første gang, at vi har samlet så mange bæredygtige elementer i ét og samme hus.
Træhus fra yderst til inderst
Huset ligger på Kirke Værløsevej og er et træhus fra yderst til inderst. Der bruges kun varmepumper til opvarmningen, og der er solceller på taget – regnvandet bruges til toiletskyl, og der er genbrugsgrus under alle fliserne.
– Med det her hus sætter vi høje standarder for bæredygtigt byggeri. Og så bidrager vi til at udvikle bæredygtige løsninger for en hel branche, siger Lene Munch-Petersen og fortsætter:
– Som bekendt har vi ikke mange penge i kommunerne, men her har vi holdt budgettet, og det giver blod på tanden i forhold til også at bygge bæredygtigt næste gang.
Har udviklet ny isoleringsmetode
Byggeriet har været en del af et forskningsprojekt. I samarbejde med Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, Juul & Hansen Arkitekter og entreprenøren Jakobsen Huse har Furesø Kommune udviklet en måde at isolere på, som er mere bæredygtig, og som klarer sig lige så godt som mere traditionelle løsninger, når en brand skal hæmmes. Brandtests viser, at de nye metoder er mindst lige så effektive som mere konventionelle løsninger.
– Det her projekt er så vigtigt, fordi det foruden det økonomiske aspekt også viser, at det inden for de lovmæssige brandkrav kan lade sig gøre at bygge bæredygtigt. Det var et innovativt partnerskab med rådgivere, entreprenører og forskere (DBI). Og med de erfaringer kan både vi og flere bygherrer sammen med rådgiverne fremadrettet stille krav om bæredygtige tiltag i kommende byggeprojekter.