Boligkøbere ønsker en god energimærkning

I 83 procent af alle bolighandler har boligens energimærkning betydning for salget. Sådan lyder det fra ejendomsmæglerkæden Estate, der blandt boligkøbere oplever stigende interesse - og større viden - om det lille farvede bogstav.
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.

Energimærkningen af boliger og bygninger i Danmark blev indført i 1998, og især de senere år er boligkøbere blevet mere bevidste om betydningen af, hvorvidt en bolig har det mest effektive energimærke A eller den mindst effektive mærkning G.

– Boligkøbere har i dag større viden om energioptimering end for år tilbage. Det seneste årti er mindsettet er ændret, og de fleste boligkøbere søger i dag mod villaer eller lejligheder med en god energimærkning, som indikerer, at boligen er energieffektiv og billig at opvarme, siger presseansvarlig i ejendomsmæglerkæden Estate, Alexander Falck Winther, til Dagens Byggeri.

Han understøttes af en rundspørge blandt kædens ejendomsmæglere, som er blevet spurgt, hvor vigtig boligens energimærkning er for salget af boligen. 26 procent har svaret ‘vigtig’, 57 procent ‘lidt vigtig’, mens 17 procent har svaret ‘ikke vigtig’.

Luksus ikke lig med meget plads

Ifølge Alexander Falck Winther skyldes den øgede interesse for det lille farvede bogstav, at der i disse år sker store spring inden for energioptimering og teknologier til opvarmning af boligen.

– Bæredygtighed har længe været et væsentligt emne for boligejere og købere i markedet, men de senere år er der for alvor sat turbo på den dagsorden, siger han og understreger, at det for den almene boligejer gør en forskel, om der er udsigt til, at husholdningsbudgettet skal drænes af et kostbart oliefyr, eller om et fjernvarmeanlæg kan holde bolig varm på en billigere og mere klimavenlig måde.

– Samtidig er ‘simple living’ slået mere igennem, således at luksus ikke nødvendigvis er ensbetydende med at have meget plads, men måske mere hvordan pladsen bliver brugt mest effektivt. I dag vil du kunne finde købere, der vil være klar til at gå på kompromis med eksempelvis antal kvadratmeter for at bo mere energieffektivt.

Siden indførelsen af energimærkningen er der opstået flere nye bygningsklasser og metoder til energioptimering. Derfor har energimærkningsskalaen sidenhen fået tre nye A’er: A2010, A2015 og senest A2020. Årstallene henviser til Bygningsreglementets retningslinjer det pågældende år.

Et energimærke er lovpligtigt, når boligejere skal sælge deres bolig. Som boligsælger har man pligt til at få udarbejdet et energimærke, og energimærket er desuden en obligatorisk del af salgsopstillingen hos ejendomsmægleren.

Relateret indhold