Boligforeninger finder kæmpe besparelser

10 boligforeninger i København har fundet nøglen til at nedsætte deres energiforbrug. Alene varmebesparelsen er på over en million kilowattimer.
Foreningerne har opnået både store forbrugsbesparelser og et forbedret indeklima. Foto: Jonna Fuglsang.
Foreningerne har opnået både store forbrugsbesparelser og et forbedret indeklima. Foto: Jonna Fuglsang.

I Lyngby Taarbæk strækker beboere og personale i 10 boligforeninger armene i vejret. Ikke kun har man fundet store besparelser på varmen, man har også kunne nedsætte strøm- og vandforbruget i et omfang, der svarer til 30 familiers normalforbrug.

Besparelserne er hovedsageligt fundet i andelsboligforeninger og ejerforeninger, samt i et enkelt tilfælde i en almen boligforeningsafdeling. Janus Hendrichsen, energirådgiver fra EnergiTjenesten, har gennemgået boligforeningerne. Han konstaterer, at det ikke kun handler om tekniske forbedringer, når foreningerne skal finde besparelser:

– Meget ligger begravet i måden, man bruger bygningen og dens installationer på. Mange tror stadig, at de kan spare på varmen ved at lukke radiatorer i nogle rum, mens andre radiatorer skal trække hele belastningen. Andre tror, at der skal luftes ud i badeværelser og soveværelser hele dagen i varmesæsonen. Det er mere energirigtigt, hvis flere radiatorer kører på lavere blus samtidigt, og udluftning bør kun ske i 5-10 minutter 3 gange om dagen.

Ikke kun kroner og ører

Det er ikke kun de sparede kroner, som har vakt glæde i foreningerne. Det har vist sig, at forbedret indeklima og komfort, viser sig at være mindst lige så interessant end bare de konkrete besparelser, der kan hentes på de enkelte områder.

Janus Hendrichsen noterer sig også, at bestyrelserne i andelsbolig- og ejerforeningerne har været lige så begejstret for de sparede kroner og ører, men de har også kunne se fordele ved en bedre vedligeholdelse og forbedret indeklima i etagebyggeriet.

Relateret indhold