Boligforening bygger boliger til hjemløse

Københavns Kommune har i dag 55 såkaldte "Skæve boliger" til hjemløse. Ny aftale med 3B sikrer 34 nye.
De skæve boliger bliver rækkehuse i ét plan med en lille baghave. Dertil kommer et fælleshus. Visualisering: Leth & Gori.
De skæve boliger bliver rækkehuse i ét plan med en lille baghave. Dertil kommer et fælleshus. Visualisering: Leth & Gori.

Skæve boliger

  • Skæve boliger er en boligform til borgere, som har svært ved at passe ind i et almindeligt boligmiljø.
  • Københavns Kommunes 55 Skæve boliger giver tag over hovedet til nogle af de mest udsatte hjemløse.
  • Boligerne er små et- eller to-rums boliger, fordelt på fem bebyggelser på Amager, i Valby, Brønshøj og i Sydhavnen. Her har beboerne mere frie rammer, end man finder i almindelige boliger.
  • Til hver bebyggelse er tilknyttet en social vicevært, som hjælper beboerne i dagligdagen.
  • En sagsbehandler indstiller borgeren til en skæv bolig. Kommunens boliganvisningsudvalg skal godkende indstillingen, hvorefter borgeren kommer på venteliste.

Boligforeningen 3B skal bygge 34 boliger i København til hovedstadens hjemløse. Det har Københavns Kommune givet grønt lys til, og nu er kontrakten med entreprenøren skrevet under.

– Vi har et stort behov for disse boliger til vores hjemløse, og jeg håber, at vi kan få bygget endnu flere i fremtiden, siger Mia Nyegaard, socialborgmester i Københavns Kommune.

– Selv om det er på en ærgerlig baggrund, så er jeg en glad formand i dag. Vi kan simpelthen ikke vende det blinde øje til de mange hjemløse. Som almen boligforening løfter vi en samfundsopgave, der blandt andet går ud på at tilbyde et hjem til alle. Også dem, der ikke hører til i de sociale grupper, som de fleste af vores beboere, siger Steffen Morild, formand for Boligforeningen 3B.

De 34 nye skæve boliger skal bygges på Amager og i København NV.

Stadig flere hjemløse

Det går den forkerte vej med antallet af hjemløse. Den seneste optælling fra 2017, som VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd står bag, viser, at der i dag er mere end 6600 hjemløse i Danmark. Det er en stigning på 8 procent i forhold til 2015. 22 procent af dem lever i Københavns Kommune.

Når de 34 nye skæve boliger er klar til indflytning, står 3B bag 70 procent af alle skæve boliger i København.

10 af de nye skæve boliger skal ligge på Hulgårdsvej i København NV, mens de resterende 24 får hjemme i Kastrup med 12 boliger på henholdsvis Oliefabriksvej og Kongelundsvej.

Ifølge planen begynder byggeriet primo 2019, og i begyndelsen af 2020 er de klar til indflytning.

De 34 nye skæve boliger skal bygges efter et nyt byggekoncept, hvor der bygges med mere robuste materialer end ved tidligere skæve boliger. Dermed holdes omkostningerne til vedligeholdelse nede.

Relateret indhold