Bødeniveauet i byggekartelsager

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

Kartelsager i byggebranchen har det seneste år været genstand for stor mediebevågenhed – særligt da de implicerede virksomheder er blevet mødt med store bøder. Senest er en større tømrervirksomhed blevet tiltalt for fire tilfælde af ulovlige prisaftaler og udveksling af vederlag (en “mestergris”). Tømrervirksomheden er blevet mødt med et bødeforlæg på i alt 1,6 mio kroner.

Bøderne tildeles på baggrund af overtrædelse af Konkurrenceloven, og bødeniveauerne er senest blevet skærpet ved en lovændring, som trådte i kraft den 1. marts 2013. Tømrervirksomheden er anklaget for overtrædelser, der skulle have fundet sted i årene 2008-2009, og er dermed – heldigvis for dem – ikke omfattet af det forhøjede bødeniveau.

Afhængig af overtrædelsen

Ved fastlæggelsen af bødeniveauet tages der udgangspunkt i, hvor grov overtrædelsen har været, hvor længe den har stået på og hvor stor virksomhedens omsætning er. Bødeniveauet er forskelligt alt efter, om overtrædelsen er foretaget af en virksomhed eller af en fysisk person.

Loven har fastsat et grundbeløb, der gradueres alt efter hvor grov overtrædelsen har været. Grundbeløbet varierer i størrelsesordenen op til 4 millioner kroner for mindre alvorlige overtrædelser og helt op i størrelsesordenen 20 millioner kroner og opefter for meget alvorlige overtrædelser.

Bødeniveauet stiger herudover, hvis overtrædelsen har stået på over en længere periode. Hvis overtrædelsen har stået på i mindre end 1 år, så ændres niveauet ikke, men hvis overtrædelsen har stået på i 1-5 år, så kan bøden øges med 50 procent og med 10 procent yderligere for hvert år derudover.

Derefter skal der tages hensyn til virksomhedens omsætning. Det er dog anført i loven, at en virksomhed ikke bør pålægges en bøde, der overstiger 10 procent af virksomhedens samlede (koncernens) årlige omsætning.

Få styr på grænserne

Endeligt foretages der en justering alt efter omstændighederne, som kan indebære, at bøden forhøjes, for eksempel hvis virksomheden gentager overtrædelser af samme art, eller mindskes, for eksempel hvis virksomheden udelukkende har spillet en passiv rolle eller ikke reelt har fulgt de ulovlige aftaler.

Reglerne har i følge de senest tilgængelige tal fra Konkurrencestyrelsen (år 2014) medført bøder til entreprenørvirksomheder i størrelsesordenen cirka 50.000 kroner – 10 millioner kroner.

De tilgængelige tal stammer dog fra overtrædelser, der fandt sted før 1. marts 2013, og altså før bødeniveauet blev hævet. I fremtiden må bødeniveauet derfor forventes at stige i forsøg på at undgå flere overtrædelser. Virksomhederne skal derfor interessere sig for kartelreglerne og blandt andet sikre, at de relevante medarbejder og ledelsen har kendskab til grænserne for den ulovlige adfærd. Til eksempel kan nævnes, at man ligeledes skal have disse regler for øje ved opkøb af virksomheder, som muligvis kan have overtrådt kartelreglerne, da man kan komme til at hæfte for overtrædelsen.

Relateret indhold