Om Byg-Erfa
- Fonden Byg-Erfa er en del af “alment tekniskfælleseje” og har siden 1977 virket efter retningslinjer udstukket af Molio, Byggeskadefonden, Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse (BvB), Erhvervsstyrelsen, Forsikring & Pension, Statens Byggeforskningsinstitut og Teknologisk Institut.
Skader og fejl i byggeriet er ofte meget kostbare at udbedre, og derfor kan det betale sig at undgå dem fra starten. Dét begynder bl.a. der, hvor man henter sin viden, når man skal tilrettelægge en opgave. Det er vigtigt at sikre sig, at man vælger en uvildig kilde, så man har sin faglige rygdækning plads.
Fonden Byg-Erfa udgiver derfor flere gange årligt erfaringsblade med byggeteknisk valideret indhold til hele byggebranchen. Aktuelt er det fire nye udgivelser, der omhandler henholdsvis: Vinduesmontering i skalmure, Sålbænke i murværk, Bygningers lufttæthed og Vurdering af armeringsjerns rustgrad.
Målet er at undgå skader i byggeriet og danne grundlag for flere byggeteknisk korrekte løsninger, der kan spare private bygherrer og samfundet for store udgifter til reparationer og renoveringer, forklarer Susanne Pouline Svendsen, direktør i Fonden Byg-Erfa.
– Mange mennesker finder i dag meget af den viden, de skal bruge, på nettet, hvor der findes artikler og videoer om snart sagt alt. Men finder man sin byggefaglige viden via Google eller andre søgemaskiner, kan det være svært at vurdere, om den anviste løsning er den mest korrekte, og om kilden nu også har helt styr på, hvad der kan opstå af skader og fejl ved netop dét byggetekniske valg, siger hun.
Byggeteknisk og juridisk holdbar kilde
Med udgangspunkt i Byg-Erfas erfaringsblade kan man som fagperson være sikker på, at den faglige uvildighed er intakt og den byggetekniske løsning både bygbar og holdbar. Derfor tager dommerne ofte udgangspunkt i den viden, som erfaringsbladene formidler, når de træffer afgørelser i byggeretlige stridigheder i Voldgiftsretten.
– Det skyldes, at erfaringsbladene fra Byg-Erfa er valideret viden, der er indhentet på baggrund af faktiske og konkrete erfaringer fra byggeriet. De er forfattet af uvildige fageksperter og kontrolleret af det uvildige ekspertpanel, Teknikergruppen. Den består af bl.a. ni uvildige eksperter, der alle har mange års erfaring fra praksis og forskning, siger Susanne Pouline Svendsen og fortsætter:
– Det betyder med andre ord, at når du holder dig til de byggetekniske løsninger, vi formidler i Byg-Erfa, så anvender du afprøvede, uvildige løsninger, der både holder i bygningen og i retten. Vores lange liste af erfaringsblade kan desuden anvendes som en tjekliste til, hvilke klassiske fejl og faldgrupper, du skal være opmærksom på i projekteringen og ved udførelsen.