Betaling for ekstraarbejder ved funktionsudbud

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.

Voldgiftsretten for bygge- og anlægsvirksomhed har i en kendelse netop fastslået, at en underentreprenør – der havde afgivet tilbud på baggrund af et funktionsudbud – skulle reklamere hurtigt for at bevare retten til betaling for nogle ekstraarbejder.

I sagen havde en bygherre ladet en kontorejendom opføre i hovedentreprise. Hovedentreprenøren antog herefter en underentreprenør til at udføre vvs- og ventilationsentreprisen på grundlag af et funktionsudbud. Underentreprenøren afgav på baggrund heraf tilbud. Herefter forestod bygherrens rådgiver den endelige projektering af ventilationsanlægget.

Ved byggeriets afslutning opstod der imidlertid tvist i forbindelse med betaling for nogle af underentreprenøren påståede ekstraarbejder. Tvistens kerne var, om underentreprenøren havde påtaget sig at udføre et røgventileret system eller et brandspjældssystem.

Voldgiftsrettens kendelse

Af projektbeskrivelsen fremgik det, at selve ventilationen skulle etableres i forskellige zoner i kontorbygningen, ligesom der var angivet forskellige krav til friskluftbehov mv. Men der var tale om et funktionsudbud, og underentreprenøren måtte derfor selv vurdere, hvordan anlægget nærmere skulle opbygges. Den endelige projektering af ventilationen skulle – i overensstemmelse med fællesbetingelserne for den samlede entreprise – endeligt udføres af bygherrens rådgiver.

Voldgiftsretten udtalte, at det ikke stod klart, hvad der var indeholdt i underentreprenørens tilbudsgivning. Hvis underentreprenøren derfor mente, at den endelige projektering var i strid med parternes aftalegrundlag, da krævede det en klar reklamation fra underentreprenøren herom.

Underentreprenøren reklamerede først udtrykkeligt cirka et år efter tilbudsafgivning. Voldgiftsretten fastslog på baggrund heraf, at underentreprenøren havde udvist en sådan passivitet, at der ikke kunne fremsættes krav om yderligere betaling for de nu gennemførte (ekstra)arbejder.

Påpasselighed

Ved funktionsudbud kan der – i sagens natur – opstå afvigelser mellem det oprindelige tilbudsgrundlag og den endelige projektering. Entreprenøren skal derfor påse, at tilbudsgrundlaget er i overensstemmelse med den endelig projektering.

Reklamerer entreprenører ikke udtrykkeligt og rettidigt i sådanne situationer, kan et betalingskrav for ekstraarbejder i værste fald fortabes.

Relateret indhold