Bekymrende og risikabelt finanslovsforslag

Kim Andersen, Erhvervs, vækst- og eksportordfører for Venstre.
Kim Andersen, Erhvervs, vækst- og eksportordfører for Venstre.

Finansministeren skriver i regeringens finanslovsforslag, at der politisk skal “prioriteres skarpt”. Det er vi enige i. I Venstre prioriterer vi initiativer, der skaber flere private arbejdspladser, en videreførelse af BoligJob-ordningen og et stop for den offentlige sektors vokseværk.

Regeringens skarpe prioriteringer består til gengæld i, at gældsætte Danmark lige til grænsen af hvad EU tillader, afskaffe BoligJob-ordningen og dele gaver ud til fagbevægelsen, Enhedslisten og SF. Det er meget bekymrende.

For optimistisk

Regeringen forventer sig meget af den økonomiske vækst i de kommende år. Desværre bygger regeringens økonomiske politik og massive gældsætning af landet på hele 185 mia. kr. i 2015 på alt for optimistiske forventninger. Det mener syv ud af ti økonomer, der forudser, at regeringen kan blive tvunget til at nedjustere sine økonomiske forventninger. Det skriver Berlingske Tidende (3. september 2014).

Men regeringen holder stædigt fast i sine urealistiske væksttal. Samtidig ønsker den at fordoble fradraget for fagforeningskontingenter på bekostning af den succesfulde BoligJob-ordning. Prioriteringen må være uforståelig for de fleste.

BoligJob-ordningen har ifølge Dansk Byggeri skabt 5000 arbejdspladser. Arbejdspladser der nu risikerer at blive tabt på gulvet. En videreførelse kunne derimod være med til at sikre tømreren fast arbejde, ligesom familier fortsat kunne få hjælp i en travl hverdag med alt fra børnepasning til rengøring.

En videreførelse af BoligJob-ordningen kunne med andre ord være med til at styrke den nære velfærd for alle danskere. Men regeringen vælger fællesskabet fra og sine egne støtter i fagbevægelsen til.

Ikke store udsigter

Regeringens prioriteringer vidner om, at den ønsker en ren rød finanslovsaftale. Udsigterne til at trække regeringen i den rigtige retning er derfor ikke store.

Men vi er jo før blevet positivt overraskede, og man kan da håbe, at regeringen i sidste ende fravælger uansvarligheden – og tager ansvar sammen med Venstre. Vi er parate!

Relateret indhold