Såvel Klimarådet som fremtrædende erhvervsrepræsentanter har offentligt givet udtryk for, at den grønne omstilling nærmest er gået i stå. Udfasningen af naturgassen i rumopvarmningen skal erstattes af mere vedvarende energi. Varmepumpeindustrien ser frem til, at der sættes yderligere turbo på denne udvikling.
EU er ved at lægge sporene til en højhastighedsomstilling, som sætter kursen mod en klimaneutral fremtid. Danmark skal lægge sig i selen for at opfylde sin del. Det er ikke længere nok kun at fokusere på opfyldelse af de nationale mål i 2025 og 2030. Danmark skal i høj grad også fokusere på reduktioner her og nu for også at opfylde de forpligtelser, der kommer fra EU, opfordrede Klimarådet i marts 2023.
Læs også: Nyd juletiden – og grib muligheden for ro og eftertanke
Varmepumpeindustrien har derfor henvendt sig til Regeringens Grønt Udvalg, som behandler sager om regeringens politik på det grønne område med særligt fokus på at leve op til de mål, der er fastsat i klimaloven og regeringsgrundlaget vedr. natur, miljø og klima.
Hvorfor blive ved med at tale om ‘morgendagens teknologi’, når vi allerede har en teknologi – varmepumpeteknologien – som er en vigtig og gennemprøvet teknologi, som allerede har bevist, at den kan være med til at løse klimaudfordringerne?
Handlingsplan forventes i efteråret 2024
Derfor har vi valgt overfor Grønt Udvalg at fremhæve, at Europa-Kommissionen har taget initiativ til at indkalde synspunkter til brug for udarbejdelsen af en handlingsplan for at fremskynde udbredelsen af varmepumper i EU.
Initiativet er taget med baggrund i målene for den europæiske grønne pagt samt Kommissionens rapport om konkurrenceevnen for rene teknologier. I industriplanen for den grønne pagt peger Kommissionen på varmepumper som en af de centrale teknologier i bestræbelserne på at opfylde EU-målene om klimaneutralitet.
EU-høringen fandt sted i efteråret 2023. Kommissionens plan forventes nu at komme i løbet af efteråret 2024.
Grønt Udvalg skal levere konkrete grønne løsninger
Varmepumpeindustrien har samtidig henvendt sig til medlemmerne af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg for at gøre folketingspolitikerne opmærksom på mulighederne i den anerkendte teknologi. Vi har også opfordret KL – Kommunernes Landsforening til at drøfte initiativet. Kommunerne, som har ansvaret for de kommunale varmeplaner, bør have en særlig interesse i at sætte sig ind i og forstå, hvordan varmepumpeteknologien fungerer. Den åbner store muligheder for den nødvendige og grønne omstilling.
EU’s mål er bl.a., at varmepumpeteknologien skal være en integreret del af kommunernes varmeplanlægning, ligesom den kan være med til at fremskynde alle typer varmepumper. Det gælder de individuelle varmepumper, det gælder udnyttelsen af overskudsvarmen, f.eks. også fra industrien, og store kollektive varmepumper i fjernvarmen. Der er generelt et stort behov for at sikre bredere information og viden om varmepumpeteknologien.
Læs også: Dansk Metal: Permanent løft til ledige er en tidlig julegave
Vi finder det naturligt, at Grønt Udvalg og andre politiske aktører allerede nu sætter gang i en specifik dansk opfølgning på Europa-Kommissionens initiativ til den kommende handlingsplan for at fremskynde udbredelsen af varmepumpeteknologien i EU. Danmark har særligt gode forudsætninger, som vi med fordel kan iværksætte straks. Danske virksomheder og institutioner m.fl. deltager aktivt i en lang række varmepumpeteknologiske danske og internationale projektsamarbejder. Det foregår bl.a. via Teknologisk Institut.