Ifølge 3F’s Fagbladet viser de seneste tal fra SKAT, at der i første halvår af 2016 er hentet cirka 100 millioner kroner fra primært udenlandske firmaer, der eksempelvis har snydt med moms, skat eller udført social dumping på anden vis.
Siden 2012, hvor indsatsen mod social dumping blev skærpet, har indsatsen alt i alt indbragt cirka en halv milliard kroner. Det er samarbejdet mellem SKAT, Arbejdstilsynet og politiet, der giver bonus, men nu er der bekymring hos 3F for, om indsatsen fortsætter. Der er i hvert fald ikke afsat midler til det på den kommende finanslov.
Man skal være tidligt ude og sørge for at hente pengene hos både medarbejdere og virksomheder. Der er masser at komme efter.
Sekretariatschef Gunde Odgaard BAT-kartellet
SKAT har foretaget 7.700 kontroller over fire år, og det har ført til reguleringer for 445 millioner kroner på udenlandske selskaber og medarbejdere. Men fra 2018 beskæres indsatsen fra 140 til 40 millioner krone svarende til et minus på 52 fuldtidsmedarbejdere hos SKAT.
Ret problematisk
Sekretariatschef Gunde Odgaard fra BAT-kartellet siger til Dagens Byggeri, at det mildt sagt er ret problematisk, at regeringen ikke har afsat penge til kampen mod social dumping på finanslovsforslaget:
– I de år, hvor myndighederne har fået særlige ressourcer, er de blevet dygtige til at passe deres arbejde, og nu risikerer man, at de kompetencer og kapacitet, der er opbygget, er i fare for at glide ud. Det tager forholdsvis lang tid at genopbygge det. Det er ikke noget, man bare kan placere på en hylde og tage frem i nye og bedre tider. Folk forsvinder til nye job, og så skal man begynde forfra med at oplære de ansatte, siger Gunde Odgaard.
Tidligt ude
Han peger på, at en fortsat indsats er nødvendig – ikke alene for de penge, der inddrives, men fordi det også handler om de penge, indsatsen indbringer på længere sigt:
– Man skal være tidligt ude og sørge for at hente pengene hos både medarbejdere og virksomheder. Der er masser at komme efter. Vi vinder cirka 400 sager årligt, hvor der er involveret udenlandsk arbejdskraft, og er der ikke orden på overenskomster og lønudbetaling, vil jeg godt vædde om, at så er der også noget for det offentlige at komme efter i de sager, siger Gunde Odgaard.
Han efterlyser også et større pres fra den danske regering mod de lande, hvor de virksomheder kommer fra, der udfører social dumping:
– Det er nemlig meget svært, for ikke at sige umulig, at hente bøder og tilgodehavender hjem fra eksempelvis landene i Østeuropa, slutter Gunde Odgaard.