Bæredygtighed handler om god byggeskik og arkitektonisk kvalitet

Byg-Erfa har bedt førende fagfolk belyse materialers egenskaber og ambitioner om at skabe arkitektonisk langtidsholdbare bygninger ved fondens seminar til marts.
Det er vigtigt, at branchen forstår, at hvis byggeri skal være langtidsholdbart og dermed bæredygtigt, så handler det ud over innovation om at bygge oven på den viden og de erfaringer, der allerede eksisterer, mener Susanne Pouline Svendsen. Pressefoto.
Det er vigtigt, at branchen forstår, at hvis byggeri skal være langtidsholdbart og dermed bæredygtigt, så handler det ud over innovation om at bygge oven på den viden og de erfaringer, der allerede eksisterer, mener Susanne Pouline Svendsen. Pressefoto.

“Bæredygtighed er på mange måder et misbrugt ord, der lidt for ofte bliver brugt i flæng uden hverken dybde eller substans bag”.

Ordene kommer fra Susanne Pouline Svendsen, arkitekt og direktør i Fonden Byg-Erfa. I kraft af fondens formål om at medvirke til erfaringsformidling om byggetekniske forhold, for derigennem at øge kvaliteten i byggeriet, har hun arrangeret et erfaringsseminar den 6. marts – målrettet dem i byggebranchen, som gerne vil gå i dybden med bæredygtighedsbegrebet.

– God arkitektur er som regel bæredygtig. Men bæredygtig arkitektur er ikke nødvendigvis god. Bygninger af høj arkitektonisk værdi har længere holdbarhed, idet mennesker sandsynligvis også om 100 år gerne vil bo i et hus, der er arkitektonisk gennemtænkt, og som af samme årsag ofte er vedligeholdt gennem årene, forklarer Susanne Pouline Svendsen og fortsætter:

– Denne miljømæssige del af bæredygtigheden handler i høj grad om at prioritere håndværksmæssig kvalitet, bygge ordentligt fra starten og renovere med omtanke og respekt for bygningens oprindelige kvaliteter og konstruktioner. Og bl.a. derfor har Byg-Erfas seminar fået titlen “Holdbarhed – bæredygtighed og byggeteknik i renoveringer.

Kvalitet er langtidsholdbar

En bygning, der hviler på et bæredygtigt design og en byggeteknisk korrekt udførelse, har en lang levetid foran sig. Så jo grundigere og mere gennemtænkt, vi bygger, jo mere bæredygtigt bygger vi som regel også. Derfor skal vi bygge holdbart i forhold til, hvordan vores bygninger skal bruges, driftes og vedligeholdes – frem for blot at have fokus på anlægsomkostningerne, mener Vibeke Grupe Larsen, arkitekt, ekspert i bæredygtighed i byggebranchen og valgt som moderator på seminaret.

– På norsk kalder de bæredygtighed for bærekraft, og i Sverige siger de holdbarhed – så her kommer nogle lidt andre betydninger i spil: At det at bygge holdbart – både konstruktionsmæssigt og arkitektonisk – også er bæredygtigt. Dét er tankevækkende betydningsforskelle, som vi i Danmark sagtens kan tage med i vores faglige overvejelser, når vi taler om bæredygtigt byggeri, fortæller hun.

Relateret indhold