AT-fyringer giver færre tilsyn

Regeringens finanslovsforslag fører til, at Arbejdstilsynet mister vigtige bevillinger. Det betyder fyringer og dermed færre tilsyn med byggepladserne og en formindsket indsats mod social dumping.
Konstruktørforeningens formand Gert Johansen. Foto: Nicolai Perjesi.
Konstruktørforeningens formand Gert Johansen. Foto: Nicolai Perjesi.

Om AT

  • Arbejdstilsynet er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet. Arbejdsmiljøloven sætter den overordnede ramme for Arbejdstilsynets virke. Heraf følger, at det er virksomhedernes ansvar at sørge for, at arbejdsforholdene på virksomhederne er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Arbejdstilsynet skal som én blandt flere aktører på arbejdsmiljøområdet bidrage til, at ansvaret varetages af virksomhederne. For Arbejdstilsynets vedkommende sker det ved, at Arbejdstilsynet fører tilsyn med virksomheder, udarbejder regler samt vejleder om arbejdsmiljø.

Konstruktørforeningen er ikke begejstret over regeringens finanslovsforslag om at afsætte færre midler til Arbejdstilsynet.

“Er du bygningskonstruktør eller har du din daglige gang på en byggeplads, skal du måske passe lidt bedre på dig selv fremover. Du vil nemlig ikke kunne forvente den samme høje standard i arbejdsmiljøet, som der er mange steder i dag. I hvert fald hvis regeringen får trumfet det nye finanslovsforslag igennem. Forslaget betyder nemlig, at Arbejdstilsynet (AT) skal spare 77 mio. kr. over de næste to år,” skriver Konstruktørforeningen i en pressemeddelelse.

De planlagte besparelser på 77 mil. kr. kan meget hurtigt blive spist op af blot nogle få alvorlige arbejdsulykker.

Formand Gert Johansen Konstruktørforeningen

Ifølge en mail, som AT’s direktør Peter Vesterheden har sendt til alle medarbejderne, betyder besparelserne, at organisationen kommer til at fyre cirka 140 medarbejdere, hvilket svarer til hver femte medarbejder. Det vil få konsekvenser for både arbejdsmiljøet og indsatsen mod social dumping.

Færre tilsyn på pladserne

Der er cirka 20 bygningskonstruktører ansat i AT, som typisk fører tilsyn med byggepladserne. Hvis nogle af disse bliver fyret, vil det ifølge bygningskonstruktør Gitte Sibbern, som er ansat som bygningskonstruktør i Arbejdstilsynet, utvivlsomt føre til færre tilsyn på byggepladserne og færre dialoger med bygherrerne om, hvad det er, deres ansvar for arbejdsmiljøet er.

– En af de ting, der har gjort en stor forskel for at mindske nedslidning og arbejdsulykker, er især AT’s indsats med at hjælpe bygherrerne til at tænke arbejdsmiljøet ind allerede i projekteringen. Vi sætter bygherrerne ind i, hvordan de griber ansvaret an i de forskellige faser af byggeriet og gennemgår bagefter det hele med dem på en af deres egne byggepladser. Når den indsats ryger, vil nogle ting gå tilbage til før – ikke mindst fordi, der er mange, vi skulle have nået ud til i 2016, siger hun.

Hun bakkes op af Konstruktørforeningens formand Gert Johansen, der er med i BAR-BA (Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg) og arbejder for at mindske antallet af ulykker i byggeriet.

– Det er jo næsten som et slag i maven på alle de gode folk i AT, i BAR-BA, og i de mange virksomheder rundt omkring, der arbejder for fremme et godt arbejdsmiljø – uden ulykker. AT er jo en enormt vigtig spiller i dette arbejde, og amputerer man dem, er det jo nærmest som en bombe under byggeriets arbejdsmiljø, der givetvis vil føre til flere ulykker. Jeg frygter, at handleplanen ‘Knæk kurven for alvorlige arbejdsulykker’, der skal bidrage til en langsigtet og styrket forebyggende indsats i bygge- og anlægsbranchen, falder til jorden med et brag. De landvindinger byggebranchen og AT har opnået i samarbejde vil gå tabt med et farligere arbejdsmiljø til følge. De planlagte besparelser på 77 mil. kr. kan meget hurtigt blive spist op af blot nogle få alvorlige arbejdsulykker. Det er spareplaner, der på ingen måde er styret af sund fornuft. Det er en ommer, fastslår formanden.

Mindsket indsats

Fyringerne vil også påvirke indsatsen mod social dumping. AT er de eneste, der har mulighed for at gå ind på en byggeplads og kontrollere arbejds- og opholdstilladelsen hos medarbejderne på pladsen.

– Bevillingen mod social dumping ryger også. AT har en speciel tilsynsgruppe, der overvåger alle brancher – ikke kun byggebranchen. Men når deres bevilling også ryger, kan vi ikke fremover holde et lige så skarpt øje med, dem der overtræder loven, forklarer Gitte Sibbern.

Om det siger Gert Johansen:

– Jeg bliver næsten helt træt. Opretholder man ikke kampen mod social dumping, vil det jo give virksomheder, der ikke har helt rent mel i posen, frit lejde. Konsekvensen kan blive byggeri af ekstremt dårlig kvalitet, som ikke lever op til de standarder, vi ellers har for byggeri i Danmark og ja det gælder både kvaliteten af byggeriet, men i sandhed også sikkerheden på pladsen – det kaldes vist et dobbelt dip. Jeg håber bestemt, at regeringen vil tænke sig om igen, eller at støttepartierne siger et rungende nej til forslaget.

Relateret indhold